Paradajz nikad nemojte čuvati u hladnjaku – evo i zašto

Lifestyle 25. jun 201507:29 > 14:37
MorgueFile/ilustracija

Vjerovatno ste već čuli da paradajz ne treba čuvati u hladnjaku, ali znate li zašto?

Paradajz potječu iz toplih krajeva tako da im više odgovara toplina od hladnoće. Osim toga kada se čuvaju u hladnjaku paradajz prolaze kroz hemijske promjene na staničnoj razini koje mijenjaju njihov okus i teksturu.

Niska temperatura u hladnjaku sprečava da se razvija aroma paradajza, a ujedno pogoršava i onu već postojeću aromu.

Hladnoća negativno utječe i na teksturu zbog toga što se stanice na niskim temperaturama raspadaju pa paradajz postaje mekana.

Zato je najbolje rješenje paradajz pojesti odmah nakon što ih kupite pa čak i ako to znači da ih jedete za doručak. Uostalom njihova sezona je kratka pa je valja dobro iskorisitit, piše Huffington Post.