Otkrivena "najružnija" orhideja na svijetu

Lifestyle 17. dec 202016:34 > 16:36
Rick Burian/Handout via REUTERS

Orhideje se često smatraju predivnim, nježnim i lepršavim biljkama, ali jedna nova podvrsta ovog cvijeta mogla bi im poljuljati status.

‘Gastrodia agnicellus’ na latinskom ili jednostavno ‘najružnija orhideja na svijetu’ jedna je od ovogodišnjih biljki koju su predstavili u britanskom Royal Botanic Gardenu (RBG).

Ova orhideja, pronađena na Madagaskaru, nema lišće, izrasta iz vunaste gomoljaste stabljike i veći dio svog života provodi pod zemljom izlazeći samo kako bi cvjetala ili donosila plodove.

Ljepota je u oku posmatrača, kaže za CNN Johan Hermans, istraživač orhideja.

Nije baš atraktivna, moram reći – mesnatog je izgleda, iznutra crvena, a izvana smeđa,” dodaje.

Prvi smo je put vidjeli u sjemenkama. Nekoliko godina kasnije vratili smo se i pretražili to isto područje, pokušavajući pronaći smeđi cvijet na smeđim listovima, a na kraju smo ga i pronašli“, rekao je Hermans, počasni istraživač suradnik RBG-a.

Bilo je nekako skriveno u podnožju stabla i morali ste ukloniti lišće da biste pronašli gdje je biljka“, dodao je.

Istraživači su mislili da biljka neobičnog izgleda može mirisati na trulo meso, kao što je uobičajeno kod nekih orhideja koje oprašuju muhe, ali umjesto toga, orhideja ih je iznenadila “ugodnim, citrusnim mirisom ruže”, rekao je Hermans.

Ova orhideja ima nevjerojatan životni ciklus – ima zemaljski vunasti gomolj, bez lišća, a cvijet lagano izvire ispod stelje lišća“.

RBG i partneri su 2020. godine pronašli i službeno imenovali oko 156 biljaka i gljiva širom svijeta, uključujući ljuskavi lisnati grm iz južne Namibije, srodnika borovnice pronađene na Novoj Gvineji i novu sortu hibiskusa u Australiji. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad