Kompanije i restorani u Belgiji su počeli nuditi hranu koju malo ko može i zamisliti da vidi na svome tanjiru, kamoli da je proba.
Jedna od kompanija je uzgajivač cvrčaka Little Food koji obezbjeđuje sladokuscima cvrčke na menijima restorana. Iz ove firme preporučuju da ih se servira sa soja sosom i gljivama, ili na čokoladi.
“Ustvari je veoma dobro”, kazala je Nicky Deneef Reutersu nakon što je probala cvrčka.
Iz Little Fooda kažu kako cvrčci sadrže tri puta više proteina od govedine, kao i vitamine, minerale i masne kiseline.
Sa svojim zdravstvenim prednostima, insekte vide kao zamjenu za meso.
Damien Huysmans, koji je osnovao Green Kow, hvali se kako je prvi u Evropi koji nudi proizvode sa crvima koji će biti distribuirani u trgovine.
U ovoj firmi prave namaze sa crvima pomiješane sa mrkvom, paradajzom ili čokoladom. Huysmans kaže kako je želio biti dio onih proizvođača koji proizvode i nude kupcima hranu od insekata.
Belgijski supermarket Delhaize je počeo da prodaje proizvode “Zelene bube” u septembru, i time širiti Green Kowovu prodaju namaza od crva.
Ali nisu svi zadovoljni sa idejom da imaju frižider pun insekata.
“Gledam ih i plašim se sastava proizvoda, ne plašim se okusa”, izjavila je Renee-Claude Charton.
Studenti u Briselu su prihvatili insekte nakon što je kantina predstavila burgere od crva u oktobru i tako postajući prva komercijalna kuhinja u Belgiji koja je ovo služila.
Burger, koji je proizveo belgijski proizvođač hrane Damhert, bio je tako uspješan u kafeteriji na briselskom univerzitetu Vrije da su okruglice od crva bile na ponudi i dvije sedmice kasnije.
Gert Venken, student političkih nauka na ovom Univerzitetu, kaže kako je sretan jer je probao i okruglice i burger. “Ljudi možda ovo smatraju odvratnim, ali grozno je jesti jetru životinja. Neki ljudi jedu sve dijelove svinje i krave. Zašto bi onda ovo bilo grozno? Mislim da je sve ovo jestivo kao i da je testirano. Mene ovo ne plaši i nije mi odvratno”, rekao je.
Insekti će ostati na meniju Univerziteta u doglednoj budućnosti, a kafeterija kaže kako je planirano da ih služi svake dvije do tri sedmice.