Odnos prema ispijanju kafe mijenja se (ponovno) i nekima više nije dovoljna obična kafa iz espresso ili filter aparata, nego će, u skladu s najnovijim trendom, naručiti "točenu kafu".
Po uzoru na točeno pivo, i kafa se može poslužiti zadovoljavajuće hladna, obogaćena mjehurićima i s bogatom pjenom.
“Izgleda predivno“, rekla je Cory Andreen koja prodaje točionike za kafu u Berlinu. Kafa izrazito podsjeća na poznato irsko tamno pivo i slatkasta je okusa čak i kad šećer nije dodan.
Nakon što je skuhana, kafa se na brzinu ohladi da “zadrži okus”, kaže Andreen. Potom se dodaje dušik i napitak se ulijeva u točionik, gdje se čuva prije nego se ulijeva u čaše.
“To je piće u kojemu možete uživati u svako doba godine“, kaže Andreen, koja odbija pritužbe zbog toga što nema i tople točene kave. Ona na njih odgovara analogijom s točenim pivom: “Nikome ne pada na pamet piti toplo pivo, čak ni kad je vani hladno“.