Deveti Festival vina i gastronomije održava se u hotelu Radon Plaza u Sarajevu. Ovogodišnji festival broji preko 50 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i drugih zemalja.
U dva dana koliko traje festival, posjetioci će moći uživati u raznovrsnoj ponudi vrhunskih vinarija i gastronomskim specijalitetima. Sarajevski festival vina zauzeo je “crveno slovo” u kalendarima svih ozbiljnijih ugostitelja, vinara, vinogradara, ali i turističkih radnika.
“Izuzetno nam je zadovoljstvo da smo i ove godine uspjeli organizovati i da je Festival vina i gastronomije istinski postao tradicionalan. Devetka je najveći jednocifreni broj i mi smo baš sretni što smo uspjeli da dobacimo do tog broja, da napravimo jednu lijepu tradiciju u Sarajevu i u BiH“, kazao je Darko Košavić, portparol Festivala.
“Ja kao proizvođač vina sam veoma sretan što mogu da posvetim život vinu, jednoj iskrenoj stvari. Piće koje ima i svog Boga Dionisa, koje prati život od početka do kraja je jedino vino. Mogu slobodno reći nešto specijalno i posebno, nešto što je duboko utkano u kulturu naših balkanskih naroda je upravo vino“, dodao je Radovan Vukoje, vlasnik vinarije Vukoje.
U vinskom svijetu postoje dva zanimanja, enolog i somelijer, stoga smo razgovarali sa čovjekom koji je sve to i donijeli vinsku priču koju možete pogledati u prilogu.