Mrmot Phil „najavio“ još šest sedmica zime

Ljubimci 02. feb 202214:26 0 komentara
REUTERS/Alan Freed

Mrmot Phil, slavni prognostičar iz Panksatavnija, provirio je iz svoje kućice u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji i objavio da - vidi svoju sjenku, čime je, prema tradiciji, predvidio još šest sedmica zime.

Phil svoju prognozu, preko posebnog „prevodioca“ sa jezika mrmota ovaj put nije izgovorio pred okupljenim obožavaocima koji zbog pandemije nisu mogli da dođu u Panksatavni.

Mrmotove prognoze dio su tradicije čiji korijeni sežu u 1887. godinu i u normalna vremena pravi su spektakl iako, po statistici američkih klimatologa, popularni glodar češće promaši nego što pogodi prognozu.

Dan mrmota obilježava se na Sretenje širom Sjedinjenih Država, ali festival u Panksatavniju je najpoznatiji, a u svjetsku pop kulturu ušao je s filmom “Dan mrmota” iz 1993. s glumcem Bilom Marijem u glavnoj ulozi.

Mrmoti spavaju zimski san i njihov im biološki sat govori kada je vrijeme za buđenje i početak reprodukcije. To je pomoglo širenju legende da proljeće dolazi sa njegovim buđenjem.

“Dan mrmota” i prateća pompa svake godine u Panksatavniju, gradiću s 5.500 stanovnika, privlači desetine hiljada ljudi i donosi mu dodatnih milion dolara prihoda, po podacima tamošnje privredne komore. Ove je godine to zbog koronavirusa izostalo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad