Smiju li mačke jesti voće?

Ljubimci 11. aug 202221:28 0 komentara
Andrea Knoblich / Panthermedia / Profimedia

Svi znamo da su mačke veoma radoznale i da bi sve pipnule, a i probale, ali šta ćemo sa tim kada se namerače na neku voćku, je li to sigurno za njih ili ne?

Mačke su mesojedi i, kako kažu veterinari, one po prirodi nemaju potrebu da jedu voće, a ne mogu ni da osjete njegovu slatkoću jer na jezicima nemaju receptore za slatko. To ne znači da ih voće ne privlači na izgled i da im ne bi bilo zanimljivo da osjete njegovu teksturu, ali nije svako voće sigurno za njih, piše City magazine.

Voće koje bi mace slobodno mogle da probaju obuhvata jabuke, banane, borovnice, dinje, lubenice bez sjemenki, jagode, maline, kupine i brusnice. Da biste im dali da probaju, najbolje je isjeći voćku na sitne komade i nikako im ne nuditi previše, niti ih tjerati, jer to može izazvati nuspojave poput povraćanja i dijareje.

Sa nutricionističke strane, nema nikakve konkretne koristi od toga da vaša maca počne da jede voće, ali ono može postati zamjena za neku drugu hranu koju joj dajete kao nagradu, naročito ako vaša ljubimica treba malo da oslabi. Voće koje nikad ne smijete davati mačkama su trešnje, grožđe ili suho grožđe, jer je ono otrovno po njih. U ovu grupu spadaju i citrusi poput limuna, narandže i limete jer mogu potpuno poremetiti njihov sistem za varenje, pa čak i nervni sistem.

Ukoliko posumnjate da je maca pojela neku voćku koja bi mogla da bude opasna po nju, odmah kontaktirajte veterinara, a najbolje je da joj sami ne dajete ništa slično prije konsultacije sa njim. Druga hrana koja se im se ne preporučuje obuhvata sirovo meso, sirovu ribu i druge namirnice koje ljudi jedu, jer je maca koja je kućni ljubimac ipak navikla na hranu za mačke, koja joj daje sve potrebne hranjive sastojke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad