Naučnici: Djecu ne bi trebalo pretjerano hvaliti

Shutterstock

Savjeti o odgoju djece često se mijenjaju. Kako nauka ponudi neke nove odgovore, roditelji nastoje pohvatati najbolje i najkorisnije informacije koje bi im pomogle u donošenju najboljih odluka.

Premda je pohvala dobra za djecu, postavlja se pitanje o načinu na koji bi trebala biti iskomunicirana. Prema Research Addictu, pohvale su općenito dobre. Kad roditelj hvali dijete za ono što čini dobro, umjesto da ga kori zbog njegovih pogrešaka, dijete će u odnosima s ljudima pokazivati manje agresije, pokazalo je istraživanje.

Dvije vrste pohvale

U praksi je situacija s pohvalama ipak složenija nego što se čini na prvi pogled. Nije dovoljno samo djetetu reći koliko je dobro premda je to definitivno jedan od načina. Naime, postoji osobna pohvala i pohvala temeljena na trudu.

Osobna pohvala je pohvala djetetu zbog njegovih prirodnih sposobnosti i vještina. Ova vrsta pohvale je najbolja kad želite djetetu iskazati ljubav.

Pohvala na temelju truda je hvaljenje neke djetetove radnje ili aktivnosti. To podrazumijeva pohvalu za nešto što dijete može kontrolirati.

Postoji li negativna strana pohvale?

Premda na prvu ne djeluje tako, moguće je da se s pohvalama pretjera. Parenting Science navodi da je objavljeno istraživanje koje je pokazalo da pohvale mogu potkopati djetetovu motivaciju, što znači da mogu dovesti do toga da ono misli kako nije potrebno ulagati trud da bi nešto postiglo. To se događa kad roditelji upadnu u zamku pretjerivanja s osobnim pohvalama jer to dovodi djecu do uvjerenja da sve vještine posjeduju prirodno i da na njima nije potrebno raditi, prenosi Index.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare