Šta roditelji ne bi trebali raditi ako žele da im djeca budu mentalno jaka?

Shutterstock

Iako mentalna snaga vaše dijete neće učiniti imunim na probleme koji mu se nađu na putu tijekom života, također ga neće ni navesti na to da potiskuje svoje emocije. Upravo suprotno. Mentalna snaga je ono što pomaže vašem djetetu da se oporavi kada se susretne s poteškoćama. Ona mu daje snagu da nastavi dalje, čak i kada je suočeno sa sumnjom u sebe, piše Inc.

”Snažni mentalni sklop omogućit će djetetu da iskoristi sve svoje potencijale. Međutim, kako biste odgojili dijete koje ima snažan um, potrebno je izbjegavati određene postupke”, objašnjava Amy Morin, psihoterapeutkinja i predavačica na Sveučilištu Northeastern. U svojoj knjizi objasnila je što roditelji trebaju, odnosno ne smiju raditi kako bi njihova djeca izrasla u mentalno snažne ljude koji će moći rješavati i najteže životne izazove.

1. Stvarati mentalitet žrtve

Zbog sjedenja na klupi tokom nogometne utakmice ili jedinice iz određenog predmeta od djeteta ne treba raditi žrtvu. Odbijanje, neuspjeh i nepravda sastavni su dio života i kao takve ih trebate prihvatiti, i vi kao roditelji, a zatim će to isti prihvatiti i vaši mališani. Odbijajte sudjelovati ako vidite da dijete osjeća sažaljenje, savjetuje Morin, radije ga učite da, bez obzira na to koliko bile teške ili nepravedne okolnosti, uvijek može poduzeti neke pozitivne radnje koje će mu pomoći.

2. Nametati osjećaj krivnje

Namećete li djetetu osjećaj krivnje, učite ga da je krivnja nepodnošljiva. Djeca koja se tako odgajaju neće moći reći ne i ako to budu željela. Ne dopustite da zbog svojih negativnih osjećaja ne donosite mudre odluke.

3. Tretirati dijete kao centar svemira

Ako se cijeli vaš život okreće isključivo oko djece, postoji velika vjerojatnost da će odrasti misleći da se svi tako trebaju ponašati prema njima. S tim stavom neće daleko stići u životu. Morin zato savjetuje da naučite svoju djecu da se fokusiraju na ono što oni mogu ponuditi svijetu, a ne na ono što mogu dobiti od njega.

4. Izbjegavati strah i eventualne opasnosti

Iako bi vas držanje djeteta u zaštićenom balonu poštedjelo mnogo tjeskobe i straha, igrajući na sigurno učite svoje dijete da treba stalno izbjegavati strah u životu. Pokažite svojoj djeci da je najbolji način na koji mogu pobijediti strah suočavanje s njim i odgojit ćete hrabra bića koja će biti sposobna izaći iz svoje zone udobnosti kada se god to od njih traži.

5. Očekivati savršenstvo od djeteta

Očekivati da su djeca uvijek savršena potpuno je nerealno. Stoga, učite svoju djecu da je u redu da ponekad ne uspiju. Djeca koja se trude postati bolja verzija sebe, a ne najbolji u svemu, neće mjeriti sebe prema mišljenju drugih ljudi, što će im naročito dobro doći u odrasloj dobi.

6. Dati djetetu da donosi sve odluke

Ako djeca odlučuju što će obitelj jesti za večeru ili gdje će ići na godišnji odmor, Morin upozorava da dobivaju moć za koju nisu spremna. Savjetuje da se roditelji nikada ne bi smjeli odnositi prema djeci kao da su njihovi mali šefovi jer ih na takav način zapravo lišavaju mentalne snage. Umjesto toga, savjetuje da djeci date priliku da nauče izvršavati naredbe, stvari koje ne žele čuti i da moraju raditi stvari koje ne žele, prenosi Index.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare