Hakerski napadi zabilježeni u 74 države

Nauka 12. maj 201721:50 > 21:51
Shutterstock

Ono što je izgledalo kao hakerski napad na britanski zdravstveni sistem razvija se u jedan od najvećih koordiniranih cyber napada do sada, javljaju svjetski mediji. Kompjuteri na više hiljada lokacija u svijetu blokirani su hakerskim programom koji traži isplatu 300 dolara u Bitcoinima – vrsti virtualnog novca.

Kako tvrde stručnjaci riječ je o tzv. Ransomware ili ucjenjivačkom softveru koja korisniku uskraćuje pristup računalnim resursima i traži plaćanje otkupnine za uklanjanje ograničenja. Neki oblici ransomwarea kriptiraju datoteke, dok druge jednostavno zaključavaju sustav te prikazuju poruku koja korisnika nagovara na plaćanje otkupnine.

Do sada su izvještaji o hakerskom napadu stigli iz 74 države, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Kinu, Rusiju, Španiju, Italiju i Tajvan. Stručnjaci za sigurnost povezuju napade.

“Ovo je nešto ogromno”, rekao je Jakub Kroustek iz kompanije Avast koja se bavi kompjuterskom sigurnošću.

Iz kompanije Kaspersky navode da broj slučajeva raste. Nekoliko eksperata napad povezuje sa grupom hakera „The Shadow Brokers“ koja je nedavno preuzela odgovornost za hakiranje američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA).

Nekoliko velikih španskih kompanija se žalilo na napad, među kojima i telekom Telefonica. Stižu informacije da je o FedEx pogođen napadom. Kao što je poznato u Velikoj Britaniji je veliki broj bolnica odgodio operacije i tretira samo hitne slučajeve.

“Ovo je veliki cyber napad i meta mu je veliki broj organizacija širom Evrope i svijeta. Ovako nešto nisam ranije vidio”, izjavio je stručnjak za kompjutersku sigurnost Kevin Beaumont, prenosi BBC.

Eksperti ističu da ova vrsta ucjenjivačkog softvera do sada nije bila poznata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.