Britanski naučnici napravili boju tamniju od crne

Nauka 30. nov 201507:46 > 07:50
Facebook/UberFacts

Donald Kaufman, arhitekturalni specijalista za boje, nedavno je mjesec novembar nazvao "mjesec crne boje", a to je uradio budući da je njegov tim na tragu da objavi informaciju da su napravili boju koja je "tamnija od crnje".

Vantablack, kako će zvanično boja nositi naziv napravljena je od “nanocjevčica ugljika na metalnoj ploči”, a te cjevčice zapravo sprječavaju svjetlosti da prođe kroz njih, te se svjetlost apsorbira i prosto je nemoguće da napusti tu površinu.

Ova vijest je obradovala svijet nauke, a nju je potvrdio i Ben Jensen, osnivač i direktor Surrey NanoSystems iz Velike Britanije, koji je za New York Times potvrdio da aplikacija ovih materijala na regularnu dnevnu upotrebu još neće biti moguća.

On kaže da vantablack boja čini da trodimenzionalne stvari “nestaju”, odnosno da se gubi efekat trodimenzionalnosti, te da predmetima daje osjećaj “praznine”.

Nanocjevčice nisu nove u nauci, te su inače visokoprimjenjive pogotovo u svijetu tehnologije. Mikročipovi, touch screen ekrani, svemirska indurstija i slično su daleko bolje upoznate sa primjenom ove tehnologije, koja se ranije koristila samo pri obradi materijala poput dijamanata, silikona ili safira, odnosno mateirijala koji podnose visoke temperature.

Vantablack boja će se najprije koristiti kako bi se u svijetu arhitekture postizao unikatan optički efekat na zgradama, ali i pri zagrijavanju prostorija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.