Yahoo umjesto Googlea kao pretraživač u Firefoxu

Nauka 20. nov 201411:18 > 11:18
engineland.com

Tehnološki gigant "Yahoo" zamijenit će "Google" kao osnovni pretraživač interneta u browser "Firefox" u SAD-u.

“Yahoo” je saopštio da će predstaviti “čist, savremen i impresivan dizajn” servisa za pretraživanje interneta i da će ga korisnici “Firefox” imati na raspolaganju od decembra.

Ova informacija objavljena je u vrijeme kada se saradnja “Googlea” i “Mozille”, proizvođača “Firefoxa”, privodi kraju poslije skoro desetogodišnjeg partnerstva.

“Google” je tržišni lider u pretraživanju interneta u SAD-u, sa udjelom od 67 posto. Dvadeset posto pripada “Microsoftu”, a deset procenata “Yahoou”, prenosi BBC.

Direktorica “Yahooa” Marissa Meier izjavila je da je sporazum o petogodišnjoj saradnji sa “Firefoxom” najvažnije partnerstvo za “Yahoo” u narednim godinama.

Korisnici “Firefoxa” u SAD biće automatski preusmjereni na rezultate pretraživanja na sajtu “Yahooa” kada ukucaju traženi pojam u polje na vrhu browsera.

Prema podacima kompanije za tehnološke informacije “Statcounter”, “Firefox” je u oktobru zauzimao deset posto browsera na desktop računarima, mobilnim uređajima i tabletnim kompjuterima u SAD, dok je “Google Chrome” bio dominantan sa udjelom od 33 posto.