Novi Zeland najavio oporezivanje tehnoloških divova digitalnim porezom

Tehnologija 18. feb 201909:48 > 09:56
N1

Novi Zeland planira dopuniti svoje zakone kako bi mogao oporezivati prihode multinacionalnih digitalnih kompanija, kao što su Google, Facebook i Amazon, čime bi pridonio globalnim naporima u oporezivanju tehnoloških divova.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern kazala je u ponedjeljak kako je vlada pristala izdati dokument o tome kako nadograditi porezni okvir zemlje te osigurati da multinacionalne kompanije plaćaju pošteni dio poreza.

“Naš trenutni porezni sustav nije pošten u načinu na koji tretira pojedinačne porezne obveznike i na koji način tretira multinacionalne kompanije”, rekla je Ardern na konferencije za novinare.

Visoko digitalizirane kompanije, poput onih koje nude društvene mreže, platforme za trgovanje i internetsko oglašavanje, trenutno zarađuju značajan prihod od novozelandskih potrošača, ali ne moraju plaćati porez na prihode, stoji u priopćenju vlade nakon najave poreznih promjena.

Vrijednost prekograničnih digitalnih usluga na Novom Zelandu procjenjuje se na oko 2,7 milijardi novozelandskih dolara ili 1,86 milijardi američkih dolara.

Procijenjeni prihod od poreza na digitalne usluge iznosi između 30 i 80 milijuna novozelandskih dolara, poručio je u priopćenju ministar financija Grant Robertson.

Porezi na digitalne usluge (DST) općenito se naplaćuje po ravnomjernoj stopi od dva do tri posto na bruto prihod koji je ostvarila multinacionalna kompanija u toj zemlji.

Mnoge zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolsku, Italiju, Francusku, Austriju i Indiju, donijele su ili najavile planove za DST. EU i Australija također se savjetuju o DST-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.