Predstavljen iPhone 11

Tehnologija 10. sep 201921:17 > 21:18
Tanjug/AP Photo/Tony Avelar

Apple je predstavio svoj novi pametni telefon iPhone 11, opremljen duplom kamerom, velikom i super velikom, i novim čipom, na velikom godišnjem sajmu u svom sedištu u Kupertinu u Kaliforniji.

“Novi iPhonei su puni novih funkcija i njihov novi dizajn je nevjerovatan”, rekao je generalni direktor grupe Tim Cook.

Novi čip A13 bajonik, treba da pruži tehničku prednost Appleu u odnosu na njegove konkurente u trenutku kada iPhone gubi udio u svjetskom tržištu pametnih telefona gdje se usporava prodaja.

Osnovni model novog iPhonea će koštati 699 dolara.

REUTERS/Stephen Lam

Kompanija je danas otvorila svoj veliki godišnji sajam lansiranjem platforme video igrica na pretplatu, Apple Arcade koja treba da počne 19. septembra i biće direktno integrisana u App store, prodavnicu aplikacija onlajn.

“Apple Arcade je jedino mjesto gdje imate pristup za više od 100 ekskluzivnih i revolucionarnih igara osmišljenih za iPhone, iPak, Mac i Apple TV”, rekla je En Tai, zadužena za marketing u App store.

Platforma će biti raspoloživa u više od 150 zemalja, za 4,99 dolara mjesečno.

Kompanija je objavila da pokreće plarformu za video striming, konkurenciju Netflixu, od 1. novembra po cijeni od 4,99 dolara mjesečno.

Apple koji će imati ograničenu ponudu originalnih proizvoda na svom video strimingu uspio je da lansira svoju platformu gotovo 15 dana prije drugog velikog rivala Netflixa, Disney plusa.

“Apple TV Plus” biće dostupan u stotinjak zemalja od 1. novembra, a dodavaće nove originalne produkcije svakog mjeseca, obećao je generalni direktor Cook.

Sa cijenom ispod pet dolara Apple je za dva dolara jeftiniji od pretplate za Disney plus, i skoro upola jeftiniji od osnovne pretplate Netflixa u Americi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad