Otkrivena jednostavna metoda kako umiriti rasplakanu bebu u roku od pet minuta

Majka i dijete 14. sep 202216:37
Wavebreak / Profimedia

Svako ko je u nekom trenutku bio u blizini rasplakane bebe, zna koliko je teško smiriti je. Ljuljanje, pjevanje, šaputanje, umatanje, vožnja u kolicima ili automobilu - roditelji znaju da nešto od toga mora, s vremenom, upaliti.

No, naučnici su proveli zanimljivu studiju, objavljenu u Current Biology, u kojoj su otkrili tehniku koja će u samo pet minuta umiriti bebu.

Kako su zapisali naučnici, ako želite umiriti rasplakanu bebu, najgore što možete napraviti je primiti ih u ruke i sjesti. To bi samo moglo produljiti plač.

Utvrdili su da je bolje uzeti bebu u ruke i krenuti u laganu šetnju. Takav položaj snižava broj otkucaja srca kod bebe i pomaže im da brže zaspu. Tokom istraživanja, bilo je dovoljno pet minuta lagane šetnje kako bi se bebe koje su već plakale umirile i zaspale.

Bebe koje plaču su se smirile i uspavale u roku od 5 minuta kad ih se držalo i šetalo, čak i tokom dana kad su bebe češće budne, pojasnili su istraživači.

Zanimljivo, istraživači su se pozabavili i drugim velikim problemom s kojim se roditelji suočavaju kod uspavljivanja beba – kako prebaciti bebu iz naručja u krevetić, a da se ona ne probudi.

Otkrili su da su ispitanici koji su uspavljivali svoje bebe tehnikom “drži i hodaj” imali najviše uspjeha u prebacivanju bebe u krevetić. Naime, čak ni pokrivanje ili zatvaranje vrata od sobe nije uspjelo razbuditi bebe.

Naučnici preporučuju da se bebe čvrsto uzme u naručje, podupire glava i privine uz tijelo. Šetnja bi trebala biti po ravnoj površini i ravnomjernog tempa bez neočekivanog zastajanja ili okretanja.

Iako ističu kako je svaka beba drugačija, ova je tehnika pokazala najviše uspjeha među rasplakanim bebama. Također, dodaju, studija je rađena na malom broju beba, a za konkretnije razloge zašto ova tehnika najbolje funkcionira, bit će potrebno provesti detaljniju studiju.

I druge su studije pokazale kako se bebe sisavaca (pa tako i čovjeka) najbrže smire kad ih se nosi. Taj fenomen naziva se “prenosni odgovor”, prenosi Zimo.

Naučnici smatraju da ljuljuškanje koje nastaje kretanjem majke (ili oca), potiče bebu na spavanje. Sličan efekt ostvaruje se i stavljanjem bebe u kolijevku i laganim ljuljuškanjem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar