Na Raškoj Gori otkrivena školjka stara 90 miliona godina

Nauka 14. jun 201621:28 > 17. jun 2016 15:26
N1

Na Raškoj Gori iznad Mostara otkriveni su fosili morskih školjki starih više od 90 miliona godina. O čemu je riječ, pogledajte u prilogu Đenane Kaminić.

U posljednje vrijeme ovo mjesto kako zbog svoje prirodne ljepote, tako i položaja ispred najvećih hercegovačkih planina, postaje sve popularnije odredište ljubitelja prirode i planinarenja, no jedan posebno vrijedan atraktivan prirodni element kojeg posjeduje područje Raške Gore jeste paleontološko bogatstvo fosilnih ostataka.

Goran Glamuzina se već više od 10 godina bavi istraživanjem fosilnih ostataka na prostoru Hercegovine. Svakim svojim dolaskom na ovo područje doživi iznenađenje, no prije nekoliko dana zateklo ga je pravo čudo.

“Kad sam ugledao jednu školjku naprosto nisam mogao vjerovati da je takva školjka očuvana u ovoliko starim stijenama, i analizom i komunikaciji sa stručnjacima gotovo sigurno sam došao do zaključka da je riječ o novim vrstama školjki iz vremena gornje krede”, kazao je geolog Goran Glamuzina.

S obzirom na to da je riječ o relativno starim stijenama koje datiraju iz doba dinosaura, time je značajna vrijednost fosila koji se mogu pronaći u ovim stijenama. Naime, radi se o stijenama koje su nastale taloženjem i otvrdnjavanjem nekadašnjeg drevnog morskog dna prije više od 90 miliona godina.

“To su školjke iz familije pectinida”, dodao je Glamuzina.

Međutim, Goran smatra da je ovo samo uvod u otkrića koja se mogu dogoditi na ovom području.

Upravo bogatstva raznih oblika – fosili morskih puževa školjki rudista i koralja, koji su tad živjeli upravo na jednom takvom pravom morskom grebenu, ukazuju da je ustvaru današnja Raška Gora ništa drugo nego jedan ogroman i prostrani drevni okamenjeni morski greben stariji od 90 miliona godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.