Velike vijesti za sve one koji boluju od astme

Nauka 24. jul 201617:12 > 17:15
Izvor: Flickr

Donosimo dobre vijesti za sve hronične bolesnike, tačnije astmatičare. Naime, naučnici su poprilično uvjereni da su na korak od pronalaska lijeka za ovu bolest.

Specifični gen, ADAM33 otkrili su istraživači sa Univerziteta u Southamptonu, a on navodno izaziva astmu – tako što sužava disajne puteve, prenosi The Telegraph.

ADAM33 stimulira tijelo da proizvodi enizm koji u normalnim okolnostima pomaže pri regeneriranju oštećenih mišića.

Međutim, kod ljudi sa astmom umjesto poboljšanja i pomoći pri obnovi mišićnih tkiva i krvnih sudova, on zapravo sužava disajne puteve.

Ranije se vjerovalo da astmu uzrokuje polen ili prašina, odnosno alergeni, međutim – novo otkriće dalo je obrat, javlja izvor.

Journal of Clinical Investigaton tvrdi da su naučnici već odradili neka testiranja i na životinjama, ali i na ljudima – te da kada se “isključi” ADAM33 – astma manje utiče na osobu.

“Ovo radikalno mijenja naše shvatanje ovog polja, u najmanju ruku. Godinama smo tražili remodeliranje disajnih puteva, testirali alergene – ali nove studije tvrde drugačije. Vjerujemo da kada blokirate ADAM33 možete ukloniti astmu”, kaže Michel Haitchi, profesor respiratorne medicine.

Samo u Velikoj Britaniji 5.4 miliona osoba boluje od astme. Vjerujemo da je ovo velika vijest za sve oboljele.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.