NASA: Gigantski asteroid nalazi se na put prema Zemlji

Nauka 22. dec 201609:03 > 09:04
Izvor: AFP

Gigantski asteroid nalazi se na put prema našem planetu, a ne postoji baš ništa što bi ljudi mogli napraviti da to spriječe, upozorio je dr. Joseph Nuth iz NASA-inog centra Goddard Space na prošlosedmičnoj konvenciji Američkog geofizičkog saveza.

On je istaknuo kako je Zemlja relativno nepripremljena na udar asteroida, a posebno smo bez ikakve odbrane ako se dogodi udar asteroida onih dimenzija koji je uzrokovao propast dinosaura.

Iako su rijetki, opasni asteroidi i drugo svemirsko kamenje otprilike dolaze u razmacima od 50 do 60 miliona godina. “Mogli bismo reći, naravno, kako je došao red na tako nešto”, naglasio je Nuth. Općenito se smatra kako su dinosauri izumrli prije oko 66 miliona godina, nakon što je 10 kilometara širok asteroid pogodio područje koje je danas ono kod Meksičkog zaljeva.

Najbliži “susret” s kometom u nedavnoj historiji Zemlja je imala 1996. i ponovno 2014., kad je jedan prošao pokraj nas u neposrednoj udaljenosti od Marsa, piše Business Insider, a prenosi Express.

“Da nismo imali sreće i da je asteroid išao ravno na nas, vjerovatno ne bismo imali dovoljno vremena da se pripremimo na njegov udar”, kaže Nuth koji smatra kako bi za eventualno uništenje asteroida bile potrebne barem dvije svemirske misije.

“Imamo tehnologiju uz pomoć koje možemo skrenuti asteroide gotovo svake veličine s njihove putanje. Prvi zadatak bi bio poslati robotsku sondu prema asteroidu koja bi ga pogobila, a sljedeća misija bi bila popratna te bi uključivala ‘gravitacijski traktor'”, odnosno svemirski brod koji bi letio uz asteroid te ga porinuo dalje od Zemlje uz pomoć gravitacije.

Takva strategija bi vjerovatno funkcionisala na asteroidima širine do 400 metara. Veće svemirske stijene bi vjerovatno zahtijevale nekoliko udara sondi i pokušaja uništenja asteroida.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.