Komunikacija terorista kroz video igre: Poruka na metku

Nauka 21. dec 201619:12 > 19:14
Izvor: N1

Svaki teroristički napad ujedno je i znak da su bezbednosni sistemi zemlje u kojoj se dogodio zatajili. Prema procenama stručnjaka, poslednjih godina za teroriste je internet, takozvani dark net, odnosno mračni internet, najskrovitije mesto na kom se neretko dogovaraju o metama napada. Za komunikaciju, koriste čak i video igre.

Dok se deca i ljudi, širom sveta u video igri igraju rata, teroristi je koriste kao sredstvo za dogovor brutalne akcije, ali u realnom svetu. U skrovištima uhapšenih posle terorističkih napada u Parizu pronađeni su uređaji za video igre.

“U igrici na plejstejšnu, to je veoma moćna konzola, imate opciju čet gde komunicirate s ostalima. Nikome nije palo na pamet da prisluškuje tako nešto. Čak ima i mogućnost da na metku urežete poruku, ispalite ga o neki zid, drugi igrač dođe i pogleda šta piše”, kaže Igor Franc, profesor Univerziteta Metropoliten.

Dok na virtuelnim mecima pišu poruke, pravu municiju i oružje teroristi kupuju na dark netu. Kupuju i pasoše, vozačke dozvole, državljanstva, pa je za njih sve manje granica.

U Microsoftu, korporaciji za proizvodnju kompjuterskih programa, kažu da na sve načine pokušavaju da uklone teroristički sadržaj preko interneta, ali da je nemoguće potpuno im stati na put, kaže za N1 šef službe za javnu bezbednost u Microsoftu, koji se trenutno nalazi u Naučno istraživačkom centru Petnica, na skupu koji su organizovali OEBS, DCAF i DIPLO.

“Teroristi koriste kodirane sisteme za dopisivanje. Ne objašnjavaju oni u prepisci detaljno svoje planove, već koriste šifre kao što to rade vojni sistemi. Za mesta i objekte takođe koriste šifrovana imena, te nije lako naći vezu”, objašnjava Robert Kosla iz Microsofta.

Osim za dogovore o napadima, teroristi internet koriste i za propagandu i vrbovanje novih članova.

Google, Twitter i Facebook, društvene mreže koje se zalažu za slobodu govora, poslednjih godina promenile su svoja pravila korišćenja kako bi uklonili sav sadržaj koji promoviše teroriste. Međutim, iako se dnevno ukloni desetine hiljada naloga, čim se jedan ugasi novi se otvaraju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.