Kina će u četvrtak lansirati svoj prvi svemirski brod

Nauka 19. apr 201715:01 > 15:04
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Kina će u četvrtak lansirati prvi teretni svemirski brod, što je korak naprijed prema cilju te zemlje da uspostavi stalnu svemirsku stanicu s posadom do 2022, izvijestili su državni mediji.

Kineski predsjednik Xi Jinping je unapređenje kineskoga svemirskog programa ocijenio prioritetom u jačanju nacionalne sigurnosti i odbrane.

Opskrbni svemirski brod Tianzhou-1 lansirat će se u 07.41 po mjesnom vremenu uz pomoć rakete Long March-7 Y2 iz Centra za lansiranje satelita Wenchang u južnoj pokrajini Hainan, izvijestila je u srijedu agencija Xinhua.

Svemirski brod će pristati uz svemirski laboratorij Tiangong 2 ili Nebesku palaču 2, u kojoj su u oktobru prošle godine dvojica astronauta provela mjesec dana u sklopu najduže kineske misije sa svemirskom posadom. Ondje su proveli više bioloških i medicinskih pokusa.

Misija će pridonijeti važnom tehnološkom temelju za izgradnju kineske svemirske stanice, ističe Xinhua.

Teretni svemirski brod može prevesti šest tona hrane i ostalih potrepština, dvije tone goriva te bez posade može letjeti tri mjeseca.

Uprkos napretku, kada je posrijedi razvoj svemirskog programa u vojne, trgovačke i naučne svrhe, Kina u tom području još uvijek zaostaje za Rusijom i Sjedinjenim Državama.

No ako Međunarodna svemirska stanica (ISS) završi s radom 2024. kako je predviđeno, Kina će biti jedina zemlja sa stalnom stanicom u svemiru. Za dvije godine planiraju lansirati glavni modul nove postaje, koja bi trebala potpuno opremljena krenuti u rad 2022. godine.

Kineski astronauti ne smiju raditi na ISS-u zbog odluke američkog Kongresa iz 2011, koji je zabrinut za američku nacionalnu sigurnost.

Kina planira dovesti čovjeka na Mjesec do 2024. te spustiti sondu na Mars 2021.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.