Aluminijska folija pojačava signal za Wi-Fi?

Nauka 10. nov 201707:04 > 07:47
Izvor: Ilustracija

Ovo rješenje omogućit će nam niz vrlo korisnih stvari. Za početak, ne samo da ćemo moći pojačavati signal gdje nam je potreban, već ćemo ga moći stišavati tamo gdje ga ne želimo.

Prema najnovijem izvješću s EurekAlerta, naučnici na Univerzitetu u Dartmouthu otkrili su da reflektori 3D signala napravljeni od tankih slojeva metala i plastike dramatično pojačavaju signal Wi-Fi routera.

Svi ovi pokusi temeljeni su na konceptu korištenja aluminijske limenke za preusmjeravanje signala od zidova i drugih smetala. Tim naučnika je analizirao signal i proizveo vlastiti specijalni reflektor koji optimizira signal unutar testne sobe. Sve podatke unijeli su u posebni program za printanje WiPrint i dizajnirali optimalni plastični reflektor koristeći 3D printer. Na kraju su folijom pokrili router i ostatak je historija. Cijelu demonstraciju možete pogledati u priloženom videu.

Ovo rješenje omogućit će nam niz vrlo korisnih stvari. Za početak, ne samo da ćemo moći pojačavati signal gdje nam je potreban, već ćemo ga moći stišavati tamo gdje ga ne želimo – kod znatiželjnih susjeda. Druga izvrsna stvar kod aluminijskih reflektora je njihova cijena. Za izradu jednog od njih ne treba više od 35 dolara što je značajno niže od antena za pojačavanje signala koje možete nabaviti u obližnjoj PC-trgovini.

Sljedeći korak je pokušati napraviti reflektore koji nisu nužno konstruirani od plastike. Konačni cilj je proizvod koji se zavisno o prostoru može oblikovati i mijenjati. To znači da ćemo imati najbolji signal tačno tamo gdje nam je najpotrebniji, piše tportal.