Naučnici tvrde da su zavirili u samo središte naše planete

Nauka 10. feb 201516:07 > 16:14
Izvor: REUTERS/NASA/USGS

Skriveno u dubini od 5.000 kilometara, jezgro Zemlje nedostupno je bilo kakvom direktnom istraživanju.

Kineski i američki naučnici, međutim, tvrde da su uspjeli da zavire u samo središte naše planete i da u centru samog jezgra postoji još jedno jezgro.

Istraživači, čija je studija objavljena u časopisu Nature Geoscience, vjeruju da se u tom najdubljem dijelu naše planete struktura kristala gvožđa razlikuje od one u spoljnim dijelovima jezgra.  

Budući da ne postoji mogućnost da se dopre u srce Zemlje, naučnici proučavaju njeno jezgro pomoću odjeka koje proizvode zemljotresi. Oni analiziraju njihove promjene dok se probijaju kroz različite slojeve planete.  

Profesor Sijadong Song, sa Univerziteta u Ilinoisu, izjavio je za BBC da se “talasi odbijaju nazad-naprijed sa jedne na drugu stranu Zemlje”.

Ovi podaci, smatra on, pokazuju da je jezgro Zemlje – čvrsta oblast veličine Mjeseca, zapravo sastavljeno iz dva dijela.  

Informacije prikupljene tokom seizmičkih aktivnosti sugerišu da su kristali u “jezgru jezgra” poredani u pravcu istok-zapad, takoreći polegnuti, gledano naniže, visoko iznad Sjevernog pola.

Kristali, pak, koji se nalaze u “spoljnjem dijelu jezgra” poredani su u pravcu sjever-jug, tj. vertikalno gledano sa iste visinske tačke.  

“Činjenica da smo otkrili različite strukture u različitim dijelovima jezgra govori nam o jako dugoj historiji Zemlje”, kazao je prof. Song.  

Solidifikacija jezgra, koje se nalazi na 5.000 kilometara dubine, počela je prije oko milijardu godina. Jezgro nastavlja da raste za 0,5 milimetara godišnje.  

Otkriće da se u njemu nalaze različito poredani kristali navodi na zaključak da su se oni formirali pod različitim uslovima te da je u određenom periodu naša planeta iskusila dramatične promjene.