Kako perspektivu možete savladati u 3 koraka

Nauka 10. apr 201811:13 > 11:15
Izvor: Linkgroup

Ako počinjete da se bavite dizajnom, jedan od izazova sa kojima ćete se suočiti svakako je perspektiva. Ova kategorija je problematična za sve vizuelne umjetnike na početku karijere, ali kada su u pitanju oni koji rade s kompjuterskim alatima, situacija je još komplikovanija.

Prije svega, neophodno je da se dobro upoznate sa Adobe programima – Fotošopom i Ilustratorom. Oba programa imaju integrisane alate koji će vam pomoći prilikom rada na perspektivi. Oni će vam donekle ograničiti slobodu kretanja na vizuelnom rješenju, ali to će vam pomoći da steknete određenu sigurnost prije nego što se sami upustite u procjenu.

Primjetićete koliko je važno dobro poznavanje perspektive i koliko novih slojeva realnosti ona može dodati vizuelnom objektu. Zato ćemo vam otkriti nekoliko trikova profesionalnog crtača Krisa Retbona, koje je podijelio s čitaocima na portalu Creative Bloq. Oni će vam sigurno pomoći da se bolje snađete prilikom izrade sljedećeg grafičkog rješenja na kome budete radili.

Počnite od linije horizonta

Izaberite na kom nivou želite da bude perspektiva sa kojom radite. Da li je nisko ili visoko? Da li se predmet izdiže ili spušta? Iz kog ugla ga vi posmatrate? Da li se kreće?

Sve su to važni elementi o kojima donosite odluke.

Kada postavite tu horizontalnu liniju duž cijelog vizuelnog prikaza, izaberite tačku ka kojoj želite da usmjerite centralni objekat svog vizuelnog rješenja. Ona može biti bilo gdje, u zavisnosti od toga odakle vi posmatrate. Zatim kreirajte uglove, odnosno izvucite linije koje će odrediti poziciju predmeta. Neka ih ne bude previše, olakšajte sebi posao. Sada, kada imate te vodilje, odnosno odrednice, biće vam daleko jednostavnije da formirate cijelu sliku.

Postavite objekat

Kreirajte skicu objekta koji će biti centar vaše priče. Nacrtajte osnovne elemente i izaberite kako će se kretati.

U ovoj fazi još uvijek možete da brišete i kreirate nove linije i uglove. Sada imate vremena da osmislite cijelu ideju, jer je sve još uvijek podložno promjenama. To ne morate da radite unaprijed, jer ćete zapravo na primjeru najbolje vidjeti kako vaš predmet leži u okvirima postavljenih uglova i da li je možda bolje da se ipak izmjesti ili da se uglovi promjene.

Dodajte detalje

Vrijeme je za završne detalje.

Sada, kada znate kako je pozicioniran vaš predmet i u kom pravcu se kreće, možete početi da mu dodajete sve prateće elemente i sitnice koje ga čine potpunim. Ukoliko postoji još neki važan element na vašem vizualu, razmislite i o njegovom horizontu, odnosno o tački nestajanja.

Kada sve to odredite i počnete da definišete jasnije elemente i detalje, vaše vizuelno rješenje će konačno dobiti oblik i znaćete i sami šta je to što ste željeli da postignete. Naravno, znali ste i do tog trenutka, ali tek u ovoj fazi vaša perspektiva postaje realna.

Savladajte alate

Da biste se bavili dizajnom i da biste znali šta je tačno perspektiva, pod kojim uglom predmet dobija brzinu, gdje se postavlja tačka nestajanja i šta je to horizont, morate imati ozbiljnu teorijsku osnovu.

Kratki kursevi od nekoliko mjeseci neće vam pružiti ni izbliza dovoljno znanja da biste mogli da nastavite da radite na tome. Zato treba da izdvojite bar godinu dana svog života, zarad čitave budućnosti kvalitetnog posla i dobre zarade.

Upišite obuku za grafičkog dizajnera što prije i počnite da vježbate kako biste uskoro mogli da se zaposlite u struci i počnete da zarađujete i živite od tog posla.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.