Novo otkriće u Pompeji – skelet čovjeka pogođenog kamenom

Nauka 29. maj 201820:30 > 30. maj 2018 08:35
Izvor: Tanjug/Ciro Fusco/ANSA via AP

Zvaničnici arheološkog lokaliteta Pompeja saopštili su novo otkriće - skelet muškarca pogođenog ogromnim kamenom dok je pokušavao da pobjegne od erupcije vulkana Vezuv 79. godine.

Zvaničnici Pompeje objavili su fotografiju skeleta, a na njemu se nalazi veliki kameni blok koji je, kako se vjeruje, pogodio grudi žrtve tokom erupcije Vezuva u kojoj su nestali antički gradovi Pompeja, Herkulanum i Stabija, a hiljade ljudi su poginule.

Skelet je pronađen tokom nedavnog iskopavanja i vjeruje se da je u pitanju muškarac star 35 godina koji je nastradao u eksploziji. 

Arheolozi nisu pronašli lobanju žrtve. 

Prema riječima zvaničnika, taj čovjek je imao poteškoće s hodanjem, što je otežalo bijeg. 

Generalni direktor arheološkog lokaliteta Masimo Osana rekao je da je u pitanju “izuzetno otkriće” koje doprinosi stvaranju bolje “slike historije i civilizacije tog doba”. 

Pompeja je dobro očuvana ispod vulkanskog pepela i lave, pa je ostala kao svjedočanstvo o životu i kulturi Rimljana tog vremena. 

Grad Pompeja, južno od današnjeg Napulja, osnovan je u šestom vijeku prije nove ere i tokom 700 godina – do erupcije vulkana Vezuv koji ju je zatrpao pepelom, spalio i okamenio, tu su živjeli Samniti, Grci, Etrurci i Rimljani. 

Pompeju je Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) 1997. godine stavila na listu svjetske baštine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.