Prvi selfie s izraelskoga svemirskog broda

Nauka 06. mar 201910:39 > 10:44
Izvor: AFP

Izraelski svemirski brod "Beresheet" koji leti prema Mjesecu poslao je prvu fotografiju na kojoj se vidi zastava Izraela, snimljenu u svemiru selfie kamerom, 37,600 kilometara daleko od Zemlje.

Na ploči postavljenoj na letjelici ispod zastave piše “Am Israel Hai” (Narod Izraela živi) i “Mala zemlja, veliki snovi”, a u pozadini se vide južna Zemljina hemisfera i Australija. Fotografija je napravljena pošto je prošle sedmice izveden ključni manevar nakon što su zamijećene nepravilnosti na kompjuteru.

Letjelica je lansirana prije dvije sedmice s floridskoga Cape Canaverala na raketi “Falcon 9” privatne firme SpaceX Elona Muska.

Ako misija bude uspješna, “Beresheet” će biti upamćen kao prvi privatni svemirski brod koji je doletio na Mjesec i prvi iz Izraela, pišu izraelski mediji.

Letjelica je već premašila izraelski rekord u brzini putujući 10,5 kilometara u sekundi, rekao je Ofer Doron, direktor odjela za svemir u Zračno-svemirskoj industriji Izrael.

“Beresheet” nije veći od perilice za rublje, a oko Zemlje će kružiti u sve većim krugovima dok ne bude zahvaćen Mjesečevom težom i dok ne uđe u Mjesečevu orbitu. Slijetanje je planirano za 11. april.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad