Svemirski teretni brod "Progres" izgorio u atmosferi

Nauka 08. maj 201509:07 > 09:12
Izvor: NASA (screenshot)

Ruski svemirski teretni brod "Progres", nad kojim su ruski inženjeri izgubili kontrolu dok je letio prema Međunaordnoj svemirskoj stanici (ISS), izgorio je u atmosferi u noći s četvrtka na petak, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Kapsula s više od tri tone hrane, goriva i potrepština za posadu Međunarodne svemirske stanice pala je iz orbite u 4:04 sati po srednjeevropskom vremenu i u tom trenutku nalazila se iznad Tihog okeana.  

Veći dio letjelica koje se vraćaju s ISS-a izgori u atmosferi zbog velikih brzina a manji dijelovi mogu potom pasti u ocean.

Ruski svemirski teretni brod Progres lansiran je s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu 28. travnja a počeo je padati prema Zemlji 29. travnja, kad je izgubljena kontrola nad njim.

Osnovano je istražno povjerenstvo kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do gubitka letjelice, a lansiranje još dviju letjelica tipa Progres odgođeno je do trećeg ili četvrtog kvartala ove godine.

Svake godine lansiraju se tri do četiri teretna broda Progres koji nose opremu i hranu nužne za život ISS-a. Nakon obavljene misije vraćaju se i izgaraju u atmosferi.

Rusija je do sada obavila 62 leta Progresima do ISS-a od čega dva nisu bila uspješna.