Zagađenje zraka povezano s većom smrtnosti od koronavirusa?

Nauka 09. apr 202012:18 > 22:08
Izvor: Shutterstock

Amerikanci u zajednicama s većom razinom zagađenja smogom imaju veće izglede umrijeti od Covida-19, prema novoj studiji koja sugerira da se oštećenja tkiva zbog koronavirusa pogoršavaju dugotrajnim izlaganjem zagađenom zraku.

Znanstvenici s harvardske škole javnog zdravlja T.H. Chan analizirali su podatke iz više od 3000 američkih okruga kako bi utvrdili postoji li veza između malih povećanja dugotrajnog izlaganja sitnim česticama zagađenja i znatno veće stope smrtnosti od koronavirusa.

Znanstvenici su izračunali dugoročne prosječne koncentracije sitnih čestica zagađenja koje oštećuju pluća tzv. PM2.5 čestice od 2000. do 2016. i usporedili ih s više od 7000 smrtnih slučajeva od Covida-19 do 4. travnja.

Utvrdili su da je porast od samo jednog mikrograma po prostornom metru PM2.5 čestica povezan sa 15-postotnim rastom stope smrtnosti od koronavirusa.

Francesca Dominici, profesorica biostatistike na Harvardu i jedna od autorica studije kazala je da je istraživanje provedeno brzo zbog naglog skoka broja umrlih i “moralne obveze” da se osiguraju informacije u ovoj zdravstvenoj krizi.

Znanstvenici su objavili svoje zaključke i prije objave rada te bez znanstvenih recenzija istraživanja u nadi da će se podaci moći koristiti u sprečavanju smrti od koronavirusa.

Dominici je kazala da njihovo otkriće sugerira da bi zdravstveni radnici trebali uložiti dodatne napore u najzagađenijim zajednicama gdje zdravlje ljudi godinama pati zbog izloženosti smogu.

“To su zajednice u kojima je treba intenzivno provoditi preventivne mjere poput socijalnog distanciranja”, kaže ona. “Ako obolite od Covida možete imati lošije izglede od nekog drugog zbog toga što su vaša pluća već upalno promjenjena zbog dugotrajne izloženosti zagađenju”.

Harvardski znanstvenici ističu da njihova nova saznanja ukazuju na važnost mjera protiv zagađenja zraka u zaštiti ljudskog zdravlja tijekom i nakon epidemije Covida-19.

Zdravstveni stručnjaci ističu da ti podaci pružaju novi dokaz o kratkovidnosti odluka o odgodi ili ublažavanju mjera protiv zagađenja zraka.

“Ti podaci pokazuju da je previše Amerikanaca suočeno istodobno višestrukim prijetnjama njihovim plućima koje zajedno mogu pojačati međusobno djelovanje”, kaže predsjednik američkog udruženja za zdravlje pluća Harold Wimmer.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad