Kinezi otkrili više od 30 mutacija koronavirusa

Nauka 27. apr 202021:43 > 21:46
Izvor: Shutterstock

Novi koronavirus mutirao je u najmanje 30 različitih genetskih varijacija, navodi se u novoj kineskoj studiji.

Rezultati su pokazali da su medicinski zvaničnici uveliko potcijenili ukupnu sposobnost virusa da mutira, otkrivši da su različiti sojevi uticali na različite dijelove svijeta, što je dovelo do potencijalnih poteškoća u pronalaženju lijeka.

Studija, koju su sproveli profesor Li Lanjuan i kolege sa Univerziteta Zhejiang u Kini, objavljena je bez recenzije.

Otkriveno je na desetine mutacija, od kojih 60 odsto odnosno njih 19 ranije nikad nije viđeno.

Stručnjaci od početka pandemije COVIDA-19 upozoravaju na nepredvidivost ovog virusa i mogućnostima za mutacije za koje se samo pretpostavlja u kom se periodu mogu dogoditi. Od toga zavisi i mogućnost bržeg pronalaska lijeka ili vakcine.

Neke od tih mutacija pojačale su sposobnost virusa da uđe u ćeliju, a druge da se brže razmnožava.

Najsmrtonosniji sojevi bili su genetski slični onima koji su se širili u Evropi i u Njujorku, tvrde kineski naučnici i dodaju da su manje agresivni sojevi bili pronađeni u zapadnom dijelu SAD.

Studija se zasnivana  na za sada malom broju kineskih pacijenta, ali bez sumnje dokazuje da mutacije utiču na težinu bolesti. Nema objašnjenja zašto su baš ti agresivni sojevi stigli u Evropu i Njujork.

 Ali, naučnici naglašavaju da su virusi poznati upravo po tome da stalno mutiraju ne bi li pobijedili otpornost imunološkog sistema. To se poklapa sa već ranije utvrđenom činjenicom da je u Njujorku vladao smrtonosniji B tip virusa, a na zapadnoj obali SAD tipa A koji je manje agresivan.

Objašnjenje naučnika je da je tip A stigao u SAD iz Kine, a da je B tip virusa u Njujork stigao iz Evrope.

Tim naučnika profesorke Li Lanjuane testirao je koliko virus može da zaraziti i uništi  ljudsku ćeliju u laboratoriji. Virusno opterećenje, odnosno količina virusa, procjenjivalo se nakon jednog, dva, četiri i osam sati kao i nakon 24  i 48 sati.

Pokazalo se da su najagresivniji sojevi stvorili do 270 puta veću količinu virusa. Upravo ti sojevi koji su stvarali najveće virusno opterećenje doveli su do veće smrtnosti ćelija.

“Naši rezultati pokazali su da mutacije mogu imati direktan uticaj na virusno opterećenje i smrtnost, odnosno da mogu da utiču na patogenost,  odnosno sposobnost izazivanja bolesti.

Kineski tim pronašao je neke od najsmrtonosnijih mutacija u Zhejiangu, gradu u kom je i rađena studija.

Upravo te mutacije zabilježene su u nekoliko snažno pogođenih zemlja poput Italije i Španije, a zatim i u Njujorku.

Naučnici napominju da to nikako ne znači da blaža mutacija  znači nizak rizik od smrtnost, ali sigurno je da će agresivnija mutacija učiniti više štete kod većeg broja pacijenata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad