Moderna: Kreće treća, završna faza kliničkog ispitivanja za cjepivo

Nauka 14. jul 202020:03 > 20:05
Izvor: Shutterstock

Američki farmaceutski koncern Moderna Inc u utorak je priopćio da 27. srpnja, ili oko tog datuma, kreću završna klinička ispitivanja za cjepivo protiv COVID-19.

Radi se o trećoj, ključnoj fazi ispitivanja na ljudima cjepiva mRNA-1273.

VEZANE VIJESTI

Kliničko ispitivanje vodi Nacionalni institut za zdravstvo (NIH), a američka vlada je u taj projekt Moderne uložila blizu pola milijarde dolara.

Završna klinička ispitivanja će se provesti na 87 lokacija, sve u SAD-u. Bit će uključeno oko 30,000 odraslih osoba koje imaju velike izglede da se zaraze koronavirusom. Tijekom ispitivanja usporedit će se broj novozaraženih među osobama koje su primile novo cjepivo i među onima koji su dobili placebo.

Eksperimentalno cjepivo bit će testirano u 30 saveznih država i Washingtonu, D.C. Polovica su države koje su teško pogođene epidemijom, poput Teksasa, Kalifornije, Floride, Georgije, Arizone te Sjeverne i Južne Karoline.

SAD posljednjih dana bilježi rekordan broj novozaraženih, posebice iz spomenutih država. Dionice Moderne su sredinom dana porasle oko 2,5 posto na američkoj tehnološkoj burzi Nasdaq.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad