Oxford nastavlja testiranje cjepiva prekinuto zbog bolesti ispitanika

Nauka 12. sep 202016:22 > 16:50
Izvor: SILVIO AVILA / AFP

Klinička ispitivanja cjepiva za koronavirus koja u suradnji sa sveučiilištem Oxford provodi tvrtka AstraZeneca, nastavljena su, nakon što je britansko Medicinsko regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) potvrdilo da su ona sigurna, objavila je tvrtka u subotu.

Ispitivanja eksperimentalnog cjepiva u kasnoj fazi, jednog od najnaprednijih među brojnim kandidatima na čijem se razvoju radi, privremeno su prekinuta ove sedmice pošto se jedan od sudionika u britanskoj skupini ispitanika razbolio.

VEZANE VIJESTI

S Oxforda su prvobitno objavili da se volonter neobjašnjivo razbolio, a kasnije su još dodali da je riječ o upalnim promjenama kralježničke moždine zbog koje je privremeno prekinuta treća faza ispitivanja jednog od favorita za cjepivo protiv koronavirusa.

“Zbog standardnog postupka pregleda pacijenta privremeno je obustavljeno cijepljenje volontera da bi neovisni odbori i međunarodni regulatori mogli ponovno proučiti sve sigurnosne parametre”, objavili su iz tvrtke AstraZenece.

“Neovisni odbor Ujedinjenog Kraljevstva zaključio je svoju istragu te MHRA-u preporučio da se ispitivanja u Velikoj Britaniji mogu sa sigurnošću nastaviti.

U priopćenju tvrtke stoji da u ovom trenutku ne može objaviti medicinske i farmaceutske pojedinosti o slučaju.

“Svi sudionici ispitivanja na vrijeme će dobiti relevantne informacije koje će biti objavljene i u globalnim kliničkim registrima u skladu s regulatornim standardima.”

Drugi put prekinuto ispitivanje

BBC navodi da je ovo drugi put da je ispitivanje cjepiva Oxforda i AstraZenece prekinuto od travnja kada su prvi dobrovoljci počeli primati cjepivo.

Glasnogovornik sveučilišta Oxford kaže: “U velikim ispitivanjima bolesti se slučajno događaju, no mora ih se neovisno analizirati kako bi se svaki slučaj pažljivo proučio.”

Konačno odobrenje za nastavak ispitivanja cjepiva donosi nadležni zdravstveni regulator i taj postupak traje nekoliko dana, no do tada su sva daljnja cijepljenja u svim zemljama u kojima se to cjepivo testira privremeno obustavljena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad