Stručnjaci otkrili što je najrizičnije u vrijeme pandemije koronavirusa

Nauka 21. okt 202013:19 > 13:24
Izvor: Pixabay

Znamo da je ostanak kod kuće najsigurnija opcija koja će pomoći u zaštiti zdravlja u vrijeme epidemije, no ponekad moramo napustiti vlastiti dom. Koje su aktivnosti sigurne, a koje su najrizičnije u ovo vrijeme?

Liječnici iz Teksaškog medicinskog udruženja kreirali su tablicu u kojoj su rangirali određene aktivnosti prema stupnju rizika. Prema riječima medicinskih stručnjaka, najmanji rizik je otvaranje pošte. Najrizičnija aktivnost je odlazak u kafiće.

Odlazak u teretanu, kino ili na stadion su također neke od aktivnosti koje liječnici smatraju rizičnim za zdravlje. Kampiranje, tenis ili točenje goriva su najmanje rizične, smatraju u liječničkom udruženju. 

U kreiranju ove tablice sudjelovalo je 14 liječnika, a njihova pretpostavka bila je da se nosi maska u proučavanim aktivnostima.

“Ljudi će morati odlučiti koji rizik je razuman za njih i njihovu obitelj kako bi mogli živjeti”, poručila je EricaSwegler iz radne skupine.

Tablica je prikladna za procjenu rizika u određenim situacijama, ali liječničko udruženje istaknulo je da je najbolje ostati kod kuće koliko god je moguće. U situacijama kad odlazite van, nosite masku i održavajte fizičku distancu te redovito i temeljito perite ruke, prenosi wsoctv.com.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad