Komet godine sutra će biti najbliže Zemlji! Evo kako ga možete promatrati

Nauka 31. jan 202316:54
Zvjezdarnica Višnjan i Hrvatski astronomski savez

Komet C/2022 E3 (ZTF) je dugoperiodični komet koji je došao sa samog ruba Sunčevog sustava odnosno iz Oortovog oblaka, a otkrila ga je zvjezdarnica Zwicky Transient Facility u martu 2022. godine, objavio je Hrvatski astronomski savez.

Komet je izrazito zelene boje radi njegova kemijskog sastava i interakcije sa sunčevom svjetlosti. Biti će najbliži Zemlji 1. veljače na nekih 42 milijuna kilometara, a već je proteklih dana bio zamjetljiv golim okom iz mjesta sa kvalitetnim tamnim nebom bez svjetlosnog onečišćenja. Može ga se vidjeti i iz urbanih zona koristeći manji dvogled, a kroz dvogled, opažač će ga moći zamijetiti kao blijedu mutnu mrlju, izmaglicu okruglog oblika.

Prolazak kometa ZTF (C/2022 E3) za kojeg se spektakularno kaže da je tu prvi put u 50.000 godina najvjerojatnije će biti kako ono kažemo “prvi put, zadnji put i nikad više”. Naime, radi njegove parabolične putanje ovaj komet, nakon što obiđe oko Sunca, neće nam se vjerojatno više vratiti nego će najvjerojatnije izletiti iz Sunčevog sustava u međuzvjezdani prostor. Ova činjenica znači jedinstvenu priliku za pogledati nešto što možete vidjeti samo jednom u životu i što vjerojatno nitko poslije vas više vidjeti neće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar