Misteriozni oblici života pronađeni su u dubinama ispod Antarktika

Nauka 15. feb 202108:50
Pixabay

Vode ispod Antarktika spadaju u najnegostoljubivija okruženja na našem planetu - ili smo barem tako mislili.

Iznimno je mračno, a temperature su ispod nule. Ipak, kad su znanstvenici probušili antarktički ledeni pojas daleko od svjetlosti ili topline, pronašli su gromadu na morskom dnu u kojoj živi nekoliko vrsta koje možda nikada prije nismo vidjeli, piše Science Alert.

ekoliko je organizama viđeno na sličnim mjestima, ali ovo otkriće označava prvi put da su nepokretna bića koja žive svoj život vezana uz jedno mjesto, poput spužvi, pronađena u ovom neprijateljskom okruženju.

“Ovo je otkriće jedna od onih sretnih nesreća koja ideje gura u drugom smjeru i pokazuje nam da je antarktički morski život nevjerojatno poseban i nevjerojatno prilagođen zaleđenom svijetu”, rekao je biogeograf Huw Griffiths iz British Antarctic Surveyja.

Antarktičke ledene police stalne su, plutajuće splavi povezane s glavnom kopnenom površinom antarktičkog kontinenta i mogu biti apsolutno ogromne. Sveukupno čine preko 1,5 milijuna četvornih kilometara – otprilike trećinu kontinentalnog pojasa Antarktika.

Zbog toga koliko je okolina ispod njih nepristupačna i koliko je teško doći do nje, istražili smo vrlo malo toga. Općenito, znanstvenici su probušili rupe na ledu i spustili opremu kako bi bolje pogledali što je tamo dolje.

Iz osam istraživanja bušotina znamo da postoji život pod ledom, obično u obliku malih pokretnih stvorenja poput riba, meduza, crva i rakova. Jedinke za filtriranje poput spužvi ovdje su bile vrlo neočekivani, tako daleko od regije gdje je moguća fotosinteza.

Nije jasno kako spužve preživljavaju u području gdje je fotosinteza nemoguća

Ali ispod ledene gromade Filchner – 260 kilometara od dna ledene gromade, ispod 890 metara leda, na dubini morskog dna od 1233 metra, upravo su to otkrili Griffiths i njegovi kolege. Pričvršćeni za stijenu, pronašli su jednu spužvu na stabljici, još 15 spužvi bez peteljki i 22 neidentificirana stabljiva organizma koja bi mogla biti spužve, ascidijani, hidroidi, šipke, cnidaria ili polighete.

“Naše otkriće postavlja toliko više pitanja nego što daje odgovora, na primjer, kako su došli tamo?”, rekao je Griffiths.

“Što jedu? Koliko dugo postoje tamo? Koliko su ove gromade uobičajene u životu? Jesu li to iste vrste kakve vidimo izvan ledene police ili su nove vrste? I što bi bilo s tim zajednicama da se ledena gromada urušila? ”

“Da bismo odgovorili na naša pitanja, morat ćemo pronaći način da se približimo tim životinjama i njihovoj okolini – a to je ispod 900 metara leda, 260 kilometara udaljenih od brodova u kojima su naši laboratoriji”, rekao je Griffiths.

“To znači da ćemo kao polarni znanstvenici morati pronaći nove i inovativne načine kako ih proučavati i odgovoriti na sva nova pitanja koja imamo”, zaključuje Griffiths.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu “Frontiers in Marine Science”.

Komentari

Vaš komentar