Na Suncu se pojavila ogromna pjega velika kao četiri Zemlje

Nauka 19. jan 202317:591 komentar
Izvor: HAS

Na suncu se pojavila ogromna pjega, a velika je kao četiri Zemlje.

Naime, kako javlja Hrvatski astronomski savez, ovo je vrijeme veće aktivnosti Sunca, a tada se na površini pojavljuju pjege. Nije riječ o nečemu što ranije nije bilo poznato niti ičemu čudnom.

“Proteklih nekoliko dana naša zvijezda Sunce je vrlo aktivna s rekordnim brojevima pjega, ali i pjegom veličine oko četiri Zemlje koja je na granici vidljivosti golim okom”, piše Hrvatski astronomski savez.

“Naime, Sunce ima ciklus aktivnosti od jedanaest godina, a idući maksimum aktivnosti bi se trebao dogoditi 2025. godine nakon čega bi se Sunce trebalo opet ‘smiriti’.

Sunčeve pjege i njihova brojnost direktni su indikator sunčeve aktivnosti, što više pjega to veća aktivnost. Sunčeve pjege su hladnija mjesta na sunčevoj površini koju zovemo fotosfera. Fotosfera ima temperaturu oko 5000 °C dok su pjege mjesta s temperaturom oko 3500 °C”, piše astronomski savez. “Pjege na Suncu su mjesta na kojima izbija magnetsko polje odnosno magnetska silnica sunčeva magnetskog polja koje u godinama visoke aktivnosti ‘podivlja’.

Treba reći da u sljedeće dvije do tri godine trebamo biti još malo oprezniji po pitanju izlaganja suncu obzirom da će nas Sunce ‘bolje grijati’. Energetska kriza na Zemlji sasvim sigurno ne utječe na to da se na Suncu ‘bolje loži'”, dodaje se.

Na kraju je Hrvatski astronomski savez objavio i upozorenje.

“UPOZORENJE: Nemojte nikako gledati u Sunce bez posebnih filtera za to jer možete trajno oštetiti vid ili trajno ostati bez vida”, napisali su.

Komentari

Vaš komentar