Neobično svjetlo okružuje Sunčev sistem i niko ga ne zna objasniti

Nauka 09. dec 202217:241 komentar
Izvor: Alan Dyer / Zuma Press / Profimedia

Svemirski teleskop Hubble uočio je "višak" svjelosti u prostoru oko Sunčevog sistema. Ne radi se o snažnom svjetlu, već o magličastom sjaju koji se ne može pripisati emisiji svjetlosti nebeskih objekata.

Nijedna zvijezda ni galaksija koje okružuju naš Sunčev sistem, ne mogu objasniti ono što su astronomi sad nazvali “magličastom svjetlošću”.

Nakon analize oko 200.000 fotografija koje je snimio Hubble i nakon hiljadu izmjera u projektu Skysurf, međunarodni naučnici sigurni su da je svjetlost stvarna. No, ne mogu je do kraja objasniti. Postoje neke teorije, ali nijedna još nije potvrđena.

Najvjerojatnije objašnjenje

Kao najvjerojatnije objašnjenje spominje se međuzvjezdana prašina koju još nismo posve otkrili. Radi se o sitnim česticama prašine i leda koje za sobom ostavljaju kometi koji putuju s mračnih rubova Sunčevog sistema prema unutrašnjosti, a održavaju Sunčevu svjetlost o stvaraju raspršeni sjaj.

Naučnici smatraju da se ne radi o svjetlu koje je detektirala svemirska sonda New Horizons na području oko Plutona.

“Ako su naše analize točne, postoji još jedan oblik prašine između nas i područja na kojima je New Horizons radio mjerenja. To upućuje na ekstra svjetlost koja dopire s mjesta izvan Sunčevog sustava. Mislimo da se radi o lokalnom fenomenu koji se nalazi nedaleko od Sunčevog sistema. Možda se radi o nekom novom elementu”, rekao je astronom Tim Carleton sa Sveučilišta Arizona.

Neobjašnjivi višak

Brojni sjajni objekti koji plutaju svemirom – planeti, zvijezde, galaksije, čak plinovi i prašina, a to su uglavnom stvari koje privlače pažnju. No, nije uvijek lako otkriti izvor svjetlosti.

Nekad se otkrije i nešto neočekivano, poput povezanosti svjetla s vodikom na rubu Sunčevog sistema. To je otkrila sonda New Horizons i radi se o neobičnom sjaju, piše Science Alert.

Višak svjetla, koje naučnici ne mogu objasniti, odgovara otprilike sjaju koje emitira 10 krijesnica. Možda se ne čini kao puno, ali oni ističu da to samo dokazuje da nam nešto promiče. A radi se o nečemu važnom jer može utjecati na generalno shvaćanje Sunčevog sistema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar