Otkrivena nova vrsta dinosaurusa

Nauka 14. maj 202108:462 komentara
Izvor: Izvor: Ilustracija/Pixabay

Tim paleontologa u Meksiku identifikovao je novu vrstu krestastog dinosaurusa nakon što su prije skoro 10 godina pronađeni njegovi fosilizovani ostaci stari 72 miliona godina, saopštio je meksički Nacionalni institut antropologije i istorije /INAH/.

Nova vrsta koja je nazvana “Tlatolophus galorum” identifikovana je kao krestasti dinosaurus nakon što je pronađeno oko 80 odsto njegove lobanje, što je omogućilo stručnjacima da ga uporede sa drugim dinosaurusima tog tipa.

Istraživanje, u kome su učestvovali i eksperti Nacionalnog autonomnog univerziteta Meksika, počela je 2013. godine otkrićem repa u državi Koauila na sjeveru Meksika, gdje su otkrivene i druge vrste dinosaurusa.

“Kada smo pronašli rep nastavili smo da kopamo ispod prvobitne lokacije. Onda smo na naše iznenađenje pronašli kosti kao što su femur, lopatica i drugi elementi”, rekao je Alehandro Ramirez, naučnik koji učestvuje u istraživanju.

Kasnije su naučnici uspjeli da prikupe, očiste i analiziraju i druge fragmente kostiju iz prednjeg dijela tijela dinosaurusa.

Paleontolozi su pronašli krijestu dinosaurusa, koja je bila duga 1,32 metra, kao i druge dijelove lobanje: gornju i donju vilicu, nepčanu kost, pa čak i dio poznat kao neurokranijum, odnosno dio lobanje koji okružuje mozak, saopštio je INAH.

Meksički antropolozi objasnili su značenje imena “Tlatolophus galorum” nove vrste dinosaurusa.

Tlatolofus je kombinacija dvije riječi, odnosno izraza iz jezika mekskičkih starosjedilaca “nahuatl” što znači “svijet” i grčke riječi za “krijestu”. Riječ “galorum” odnosi se na ljude koji su povezani sa istraživanjem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar