Posljednji ovogodišnji zimski puni Mjesec poklapa se s još jednim fenomenom

Nauka 07. mar 202313:46
F.Z./N1

Posljednji zimski puni Mjesec ove godine osvijetlit će nebo ove sedmice, i to večeras, a poklapa se s još jednom posebnom prilikom za one koji uživaju u promatranju prirodnih fenomena na nebu.

Indijanska plemena su ga u 18. stoljeću nazvala ‘Mjesec crva’, po ugledu na različita bića koja izlaze iz svojih zimskih skrovišta kako bi dočekali proljeće, a martovski puni mjesec će dosegnuti vrhunac osvjetljenja u utorak, prema ‘Almanahu starog farmera’. Oni koji budu uporni i čekali pravi trenutak, mogli bi uhvatiti ovaj zadivljujući planetarni fenomen.

“Ono što je sada malo zanimljivije, a također vidljivo večeras i ove sedmice, je blisko i istaknuto pozicioniranje Venere i Jupitera na zapadnom nebu odmah nakon zalaska Sunca”, rekao je Mike Hankey, operativni menadžer za Američko meteorsko društvo.

Neobičan prizor iznad Sarajeva: Mjesec, Venera i Jupiter jedno pored drugog

“Astronomska riječ za ovo je ‘konjunkcija’. Ti će planeti zalaziti dok Mjesec bude izlazio, tako da su vidljivi samo oko sat vremena pri zalasku Sunca, blizu zapadnog horizonta”, pojasnio je.

Inače ‘Mjesec crva’ nije posljednja prilika da uhvatite poseban svemirski ili nebeski događaj. Tu su još drugi puni Mjeseci, pomrčine i kiše meteora na koje morate pripaziti ove godine.

Puni mjeseci i supermjeseci

Većina godina ima 12 punih mjeseca, ali 2023. će ih imati 13, s dva supermjeseca kojima ćemo svjedočiti u augustu. Supermjeseci su svjetliji i bliži Zemlji nego inače i stoga se čine veći na nebu.

Pomrčine Mjeseca i Sunca

U 2023. dogodit će se i dvije pomrčine Sunca i dvije pomrčine Mjeseca.

Potpuna pomrčina Sunca, kada se Mjesec kreće između Sunca i Zemlje, blokirajući Sunce, bit će vidljiva onima u Australiji, jugoistočnoj Aziji i na Antarktici 20. aprila.

Prstenasta pomrčina Sunca dogodit će se 14. oktobra i bit će vidljiva diljem Sjeverne, Srednje i Južne Amerike. Dešava se kada Mjesec prolazi između Sunca i Zemlje kada je Mjesec na ili blizu svoje najudaljenije tačke od Zemlje – zbog čega Mjesec izgleda manji od Sunca i stvara sjajni prsten oko Mjeseca.

Kada gledate pomrčine Sunca, nosite odgovarajuće naočale za pomrčinu kako biste izbjegli štetno sunčevo svjetlo za oči.

Lunarna pomrčina u obliku polusjene – kada se Mjesec kreće kroz polusjenu, slabi, vanjski dio Zemljine sjene – dogodit će se 5. maja za one u Africi, Aziji i Australiji.

A, 28. oktobra djelomičnu pomrčinu Mjeseca moći će vidjeti oni u Europi, Aziji, Australiji, Africi, dijelovima Sjeverne Amerike i većem dijelu Južne Amerike. Tada se Sunce, Zemlja i Mjesec ne poklapaju potpuno, pa samo dio Mjeseca prelazi u sjenu.

Kiše meteora

Ove godine treba uhvatiti još 11 kiša meteora, a najvidljivije su od kasne večeri do zore u područjima koja nisu pogođena svjetlosnim onečišćenjem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar