Svemirska misija pokazala – voda na Zemlji možda potječe od asteroida

Nauka 16. aug 202216:18 > 16:19
Freeimages.com/ Nick Visser

Voda je na Zemlju možda došla putem asteroida sa vanjske ivice Sunčevog sistema, kazali su naučnici nakon analize rijetkih uzoraka sakupljenih tokom šestogodišnje japanske svemirske misije.

U potrazi za odgovorima na pitanja o nastanku života i stvaranju svemira, naučnici obrađuju materijal donesen na zemlju 2020. sa asteroida Ryugu.

Kamen i prašinu, tačnije 5,4 grama stijena i prašine, skupila je japanska svemirska sonda Hayabusa-2 koja je sletjela na svemirsko telo i lansirala “udarač“ u njegovu površinu.

Istraživanja sprovedena na tom materijalu počinju da se objavljuju, a u junu grupa naučnika kazala je da je pronašla organski materijal, što ukazuje na to da su neke aminokiseline, prapočetak života, možda nastale u svemiru.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Nature Astronomy, naučnici su kazali da uzorci sa Ryugua mogu objasniti kako su se prije više milijardi godina na Zemlji stvorili okeani.

“Asteroidi tipa C, koji su puni organskog i materijala koji isparava, možda su jedan od glavnih izvora vode na Zemlji“, prema istraživanju koje su sproveli naučnici iz Japana i drugih zemalja.

“Dolazak materija koje isparavaju (organskih, i vode) na Zemlju i dalje je predmet rasprava“, tvrdi se u istraživanju.

Ali, organski materijal nađen “u česticama Ryugua, identifikovan u ovom istraživanju, vjerovatno predstavlja važan izvor isparavajućih materija“.

Naučnici pretpostavljaju da taj materijal vjerovatno potiče “izvan Sunčevog sistema“, ali da “nije vjerovatno da je to bio jedini izvor isparavajućih materija koje su došle na Zemlju na njenom početku“.

Hayabusa-2 lansirana je 2014. na misiju na Ryugu, udaljen nekih 300 miliona kilometara, te se u Zemljinu orbitu vratila prije dvije godine kako bi ispustila kapsulu sa uzorcima.

U istraživanju u časopisu Nature Astronomy, naučnici su ponovo pozdravili pronalaske koje je misija omogućila.

“Čestice Ryugua bez sumnje jedan su od najčišćih materijala iz Sunčevog sistema koje imamo za laboratorijska istraživanja, te će ispitivanje tih vrijednih uzoraka sigurno proširiti naše razumijevanje procesa razvoja Sunčevog sistema“, navodi se u istraživanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar