U restoranu u Kini pronađeni otisci stopala dinosaurusa stari 100 miliona godina

Nauka 19. jul 202215:26
Izvor: Lida Xing

Otisci stopala dinosaurusa stari 100 miliona godina otkriveni su na jugozapadu Kine nakon što ih je zapazio gost u vanjskom dvorištu restorana, piše CNN.

U nekoliko kamenih jama u restoranu u Leshanu, pokrajina Sichuan, se nalaze otisci stopala dva sauropoda, vrste dinosaurusa koji je živio tokom perioda rane krede, rekla je za CNN Lida Xing, paleontolog i vanredni profesor na Kineskom univerzitetu za geonauke.

Njen tim je potvrdio otkriće u subotu koristeći 3D skener.

Sauropodi, poznati po dugim vratovima i repovima, bili su najveće životinje koje su ikada hodale Zemljom. Mogli su narasti do visine tri školska autobusa i bili su toliko teški da se tlo treslo dok su hodali.

Dva sauropoda koja su ostavila otiske stopala vjerovatno su bila dugačka oko 8 metara rekla je Xing.

Iako je u Sečuanu otkriveno mnogo fosila dinosaurusa iz perioda jure, pronađeno je mnogo manje fosila iz perioda krede. Period krede je vrijeme kada su “dinosaurusi zaista procvjetali”, objasnila je Xing.

Prije nego što je tu bio restoran, na lokaciji gdje su pronađene stope sauropoda se nalazila farma pilića, a otisci su bili zatrpani slojevima zemlje i pijeska što ih je zaštitilo od erozije i oštećenja uslijed vremenskih prilika.

Zemlja je uklonjena tek prije otprilike godinu dana kada je restoran otvoren. Vlasniku se svidio prirodni izgled neravnog kamena, pa ga je ostavio netaknutim umjesto da ga izravna cementom, ispričala je Xing.

“Kada smo otišli tamo, otkrili smo da su otisci veoma duboki i prilično očigledni”, rekla je.

Vlasnik restorana je sada ogradio lokaciju kako bi spriječio ljude da gaze na rupe i planira izgraditi šupu kako bi dodatno zaštitio otiske stopala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar