Zabilježena rekordno niska temperatura na vrhu jedne tropske oluje

Nauka 29. mar 202110:34
Izvor: AFP/Ilustracija

Znanstvenici su nedavno objavili istraživanje koje pokazuje sam vrh jedne tropske oluje iz 2018. godine, gdje je zabilježena rekordno niska temperatura od nevjerojatnih -111 Celzijevih stupnjeva. Vjerojatno je riječ i o rekordno niskoj temperaturi.

Malo južnije od ekvatora u zapadnom dijelu Tihog oceana, 29. studenoga 2018. američki satelit NOAA-20 zabilježio je rekordno nisku temperaturu na vrhu tropske oluje, prenosi Dnevnik.hr pisanja britanskog BBC-ja.

Kad snažna strujanja dosegnu vrh donjeg dijela Zemljine atmosfere, odnosno troposferu, onda se rašire u ravnini i oblikuju klasičan oblik nakovnja visoko iznad kopna ili vode.

No ako je oluja izrazito jaka, strujanja prema gore mogu i probiti troposferu te se nastaviti uzdizati sve do stratosfere, kao što je to bio slučaj kod navedene tropske oluje, čiji je sustav oblaka dosegao visinu od 20,5 kilometara.

“To se zove prebacivanje vrha i riječ je o donekle čestoj pojavi. No ovdje je bila riječ o vrlo velikom prebacivanju. Prebacivanjem vrha oblaci se obično ohlade za sedam stupnjeva na svaki kilometar koji se uzdignu iznad tropopauze, a ovaj je bio 13 do 14 stupnjeva hladniji od tropopauze”, pojašnjava dr. Simon Proud sa Sveučilišta Oxford.

Navedeno istraživanje objavljeno je u znanstvenom časopisu Geophysical Research Letters.

Integralni tekst pročitajte na OVOM linku.

Komentari

Vaš komentar