Današnji dan prije 20 godina donio početak promjena u Srbiji

Regija 17. nov 201618:36 > 19:43
Izvor: Reuters

Na današnji dan, prije 20 godina, u Srbiji su održani izbori koji su donijeli prvu pobjedu opozicije od uvođenja višestranačja 1990. godine. Režim Slobodana Miloševića pokušao je krađom izbora da spriječi ovu pobjedu zbog čega je koalicija "Zajedno" organizovala proteste koji su trajali 88 dana.

Drugi krug lokalnih Izbora 17. novembra 1996. godine, označio je početak promjena. Koalicija Zajedno na čijem čelu su bili Zoran Đinđić, Vuk Drašković i Vesna Pešić odnijela je pobjedu u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i još više od 40 opština u Srbiji.

Na slavlje je brzo pala senka.

“Pošto gradska izborna komisija pokušava da poništava našu pobjed zasjeda u 4 sata, da krenemo mi na čelu, vi za nama”, pozvao je tada Vuk Drašković.

Tako je krenula šetanja i a zatim i protesti koji će trajati skoro 3 mjeseca. Na 461 prigovor koji su režimske stranke podnijele u narednih nekoiliko dana, građani će odgovoriti pištaljkama, bubnjevima, transparentima…

Reuters

Proteste protiv izborne krađe organizuju i studenti koji se okupljaju ispred Filozofskog fakulteta.

U danima koji su uslijedili organizovali su predstave, birali najljepšeg policajca u kodronu, šetnjama testirali granice slobode u Beogradu.

“Mi smo danas pošli u protestnu šetnju. Željeli smo da postavimo rubikon na Dedinju. Rubikon ćemo postaviti ovdje i ovo shvatiti kao granicu između nas i njih”, rekao je tada Čedomir Jovanović.

“Kontramiting i čuvena rečenica: Volim i ja vas…”

Arhiva

Suočen sa masovnim demonstracijama režim odlučuje da organizuje kontramiting. Destine autobusa dolaze u Beograd 24. decembra i situacija prijeti da eskalira. Ivicu Lazovića jedan od funkcionera SPS-a iz Begeča upucan je u glavu na Terazijama i on je ostao trajni invalid. Kordon policije podijelit će toga dana građane Srbije.

Uz skandiranje prisutnih na mitingu “Slobo mi te volimo”, uslijedio je dobro poznat odgovor od Slobodana Miloševića: “Volim i ja vas”.

Ali ljubav nisu osjetile pristalice koalicije “Zajedno”, koje je poslije kontramitinga policija počela da hapsi i brutalno tuče. Dva dana poslije kontramitinga saznalo se i za smrt Predraga Starčevića koji je imao brojne povrede po tijelu.

Takve slike postale su sve češće u narednih dana, a policija upada i na Filozofski fakultet.

Uprkos brutalnosti policije i hladnom vremenu demontranti se okupljaju na Trgu kako bi dočekali obje Nove godine.

Arhiva

“Danas je Beograd ponovo centar svijeta. Hvala vam. Sretno”, rekao je Zoran Đinđić te Nove godine.

4. februara, Milošević priznaje poraz i predlaže donošenje posebnog zakona Lex specialisa kojim bi bili proglašeni konačni rezultati na osnovu nalaza OEBSA. Zakon je usvojen 11. februara, a 4 dana kasnije i 88 dana od početka koalicija Zajedno održala je posljednji miting.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.