Vojak: Genocid nad Romima u Hrvatskoj potpuno marginaliziran

Regija 17. jan 201915:45 > 15:47
Izvor: Wikipedia

Povjesničar Danijel Vojak izjavio je u četvrtak da je genocid nad Romima u Hrvatskoj potpuno marginalizirana tema te da je revizionizam i negacionizam genocida nad Romima postao "dio medijske kulture".

Vojak, urednik i jedan od četiri autora Priručnika za učitelje i nastavnike “Romi u Drugom svjetskom ratu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1941. – 1945.” rekao je na njegovu predstavljanju da je pitanje revizionizma i negacionizma nažalost postalo dio medijske kulture, gdje se minorizira romska žrtva do te mjere da je po nekim znanstvenicima nije ni bilo.

Ono što se dogodilo u NDH nije bila iznimka nego sustavni program uništenja romskog stanovništva za vrijeme Drugog svjetskog rata, kazao je Vojak i dodao kako je cilj revizionista da se za nekoliko godina ne govori o zaboravljenom holokaustu, ni o “zaboravljenom stradanju marginaliziranog dijela našeg stanovništva”.

Priručnik u izdanju Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Stiftung “Erinnerung, Verantwortung und Zukunft“ (Zaklada “Sjećanje, odgovornost i budućnost”) iz Berlina na 128 stranica donosi stručne tekstove o romskom stanovništvo u NDH i komemoraciji njihovih žrtava u Hrvatskoj, pedagoški materijal i pripreme za nastavni sat i radionicu o toj temi, izbor iz bibliografije radova, usporednu kronologiju stradanja Roma u Europi i NDH, te pojmovnik.

Priručnik je nastao nakon muzejske izložbe koja je obišla pet škola u Hrvatskoj, a temelji se na istraživanju arhiva, muzeja, knjižnica i zavičajnih zbirki na područjima na kojima postoje brojnije zajednice Roma u Hrvatskoj, rečeno je.

Cilj je da istražimo i na pedagoški ispravan način protumačimo dokumente o toj potpuno marginaliziranoj temi, te da priručnik dođe u što veći broj ruku, ovaj tiskani kao i digitalni koji se može preuzeti na internetu, kazao je Vojak.

Izrazio je nadu da će priručnik, kao i druga djela koja će uslijediti, donijeti objektivan znanstveni pristup tematici i omogućiti da ona uđe u hrvatski obrazovni sustav, kao i u širu zajednicu.

Svaki učenik treba dobiti informaciju što se dogodilo s njihovim sunarodnjacima tijekom Drugog svjetskog rata i zašto su gotovo cijele zajednice Roma u drugoj polovici 1942. bile pobijene, i da se gotovo nitko nije vratio u svoja sela, kazao je.

Reakcije nastavnika i učenika na izložbu su pozitivne, imali smo pozive da je postavimo i u druge škole ali, nažalost, nije bilo više novaca, kazao je jedan od autora Ivo Pejaković, ravnatelj Spomen područja Jasenovac.

Recenzent Miljenko Hajdarović napomenuo je da s radi o prvom djelu takve vrste o stradanju Roma u Hrvatskoj i velikom koraku na tom području, te izrazio nadu da će novi kurikulumi prepoznati temu holokausta nad Romima u Hrvatskoj.

Autori priručnika uz Vojka su i profesor s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu Goran Lapat i doktorand medievistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Neven Kovačev.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.