Vrhovni sud RH: Odluke banaka o promjenjivoj kamati na kredite u CHF nezakonite

Regija 28. mar 201916:53 > 16:54
Izvor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Vrhovni sud Republike Hrvatske objavio je da odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. siječnja 2013. do 1. siječnja 2014. nisu zakonite jer banke nisu uskladile "svoje poslovanje glede promjenjivih kamata" s odredbom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima.

– Iako je banka sukladno Zakonu u svojoj ponudi korisnicima, za izmjenu ništetne odredbe, u skladu s Zakonom, precizirala način određivanja promjenjive kamatne stope, ona je, ipak, bez uporišta u Zakonu, jednostrano, odredila kamatnu stopu višu od početno ugovorene kamatne stope – objavio je Vrhovni sud.

Dodaje da je time, po shvaćanju tog suda, naplatom kamate po stopi višoj od početno ugovorene, dio imovine korisnika kredita bez pravne osnove prešao u imovinu banke pa osnovano korisnik kredita zahtjeva vraćanje tog iznosa, javlja HRT.

Pritom napominje da ovom odlukom nije promijenjeno pravno shvaćanje zauzeto u presudi Vrhovnog suda od 20. ožujka 2018. u kojoj je zaključeno da kolektivna tužba prekida tijek zastare za tražbine pojedinih korisnika, javlja HRT. 

Udruga Franak i Stranka građanskog i narodnog aktivizma – Snaga pozvali su u siječnju Vrhovni sud da što prije donese odluke o revizijama u vezi s pravom oštećenih dužnika na obeštećenje nakon konverzije kredita u švicarskim francima, s obzirom da u lipnju ove godine nastupa zastara potraživanja preplaćenih kamata u slučaju franak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad