U Skoplju otvorena izložba fotografija "Sarajevo, tada i sada"

Regija 06. okt 201908:05 > 08:10
Izvor: Anadolija (AA)

Muzeju makedonske borbe za samostalnost u Skoplju sinoć je otvorena izložba fotografija "Sarajevo, tada i sada" (poznata i kao "15 godina") autora Jima Marshalla.

Prikazane fotografije u okviru izložbe omogućavaju “šetnju” kroz Sarajevo u 1996. godini, odmah nakon opsade grada kao i 15 godina kasnije.

Direktorica Muzeja Daniela Nikolova, na svečanosti povodom otvaranja izložbe, istakla je svoje zadovoljstvo zbog toga što, kako je rekla, muzej u Skoplju ima čast biti domaćin Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine i njegove izložbe “Sarajevo, tada i sada”.

Nikolova je uputila zahvalnost za suradnju s Historijskim muzejom BiH, kao i svim kolegama koji su učestvovali u realizaciji ove fatografske izložbe. Ona je informisala da je izložba podržana od strane Ministarstva za kulturu Sjeverne Makedonije u godišnjem programu za 2019 godinu.

Izvor: Anadolija (AA)
Izvor: Anadolija (AA)
Izvor: Anadolija (AA)
Izvor: Anadolija (AA)
Izvor: Anadolija (AA)
Izvor: Anadolija (AA)
Izvor: Anadolija (AA)
Izvor: Anadolija (AA)
Izvor: Anadolija (AA)
Izvor: Anadolija (AA)
Izvor: Anadolija (AA)

Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH, u svom obraćanju pred prisutnima je rekla da autor fotografija Jim Marshall zabilježio historiju Sarajeva u periodu od 15 godina, i to, kako je kazala, u najtežem periodu niz koji je prolazio ovaj grad.

“Ova izložba govori o možda najtežem periodu u historiji grada, ali ona ne govori, ona slavi život. Ipak, večeras slavimo kulturu, izložba slavi život, slavi kulturu, jer sve ove zgrade koje su na fotografijama Marshalla, iza sebe kriju priče o duhovnom otporu, o održavanju kulturnih događaja u Sarajevu tokom opsade”, istakla je Hašimbegović.

Ona je istakla da se na fotografijama, između ostalog, može vidjeti poznata Vijećnica, u kojoj je Sarajevska filharmonija održavala koncerte tokom rata, Zemaljski muzej u Sarajevu u kojem se održavaju izložbe, potencirajući da izložba pokazuje da je i u vrijeme najtežih perioda u Sarajevu živjela kultura.

Izložbu “Sarajevo, tada i sada” otvorio je zamjenik direktora Agencije za ostvarenje prava zajednica u Sjevernoj Makedoniji Dželal Hodžić, koji je rekao da se preko prikazanih fotografija na izložbi može vidjeti duh i prkos Sarajeva, podsjećajući da je u vrijeme rata u BiH, Sarajevo bilo pod opsadom koja je trajala više od 44 mjeseca.

“Koliko srce ima Sarajevo pokazuje to da su građani Sarajeva za vrijeme opsade uspjeli očuvati sve vjerske objekte, bez razlike kojoj konfesiji pripadaju. Sačuvana je crkva, katedrala, džamije…”, istakao je Hodžić.

“Izložba dolazi u dobar momenat za Skoplje, jer su Skoplje i Sarajevo već zbratimljeni gradovi i ovaj događaj večeras povećava saradnju među ova dva grada”, dodao je Hodžić.

Nakon gostujućih izložbi u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, izložba “Sarajevo, tada i sada” večeras je otvorena u Skoplju.

Izložba je dio kulturne manifestacije “Bijela noć”, a specijalni muzički nastup na otvaranju izložbe imala je Dunja Ivanova s programom “Slušamo u crno-bijelo”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad