Na prijedlog Njemačke Srbija i Crna Gora uvrštene na "crvenu listu"

Regija 14. jul 202017:26 > 18:26
Izvor: EMMANUEL DUNAND / AFP

Ambasadori zemlja članica Evropske unije 27 skinuli su Srbiju sa liste zemlja za koje je do sada važila preporuka za mogućnost putovanja preko spoljnih granica Šengena, na najmanje dvije sedmice, objavio je Tanjug.

Srbija je, zajedno sa Crnom Gorom, skinuta sa liste Savjeta EU zbog pogoršane epidemilološke situacije u zemlji.

Uklanjanje Srbije i Crne Gore sa spiska bezbijednih zemalja predložila je u ponedjeljak kasno uvečer Njemačka, koja predsjedava EU, a prijedlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, rekli su zvaničnici za Reuters.

Zvaničnici ranije su rekli da bi Srbiju i Crnu Goru trebalo ukloniti sa liste zbog širenja zaraze.

Mađarska je krajem prošle sedmice najavila da od sutra, 15. jula, uvodi dvosedmični karantin za putnike iz Srbije koji ulaze na teritoriju te zemlje.

Države EU razmatrale su i uklanjanje Alžira i Maroka sa liste, ali takav prijedlog nije iznesen. Luksemburg i Kipar založili su se za uvrštavanje Ujedinjenih Arapskih Emirata na sigurnu listu, na osnovu podataka koje je predstavila Nikozija, ali su se druge zemlje usprotivile, kao i u slučaju istog prijedloga za Izrael, Libiju i Jordan.

Poslije uklanjanja Srbiji i Crne Gore, na spisku će ostati 13 zemalja, i to Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Evropske diplomate su za Reuters kazale da se uvrštavanje SAD-a na listu bezbijednih zemalja nije čak ni razmatralo, s obzirom na nagli porast broja slučajeva zaraženosti virusom korona.

Kada se radi o Kini, koja se nalazi na listi, putovanja za kineske državljane zavisit će od toga da li će Peking dozvoliti državljanima zemalja EU da putuju u tu zemlju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad