Thaci završio i drugi dan davanja iskaza pred Specijalnim tužilaštvom u Haagu

Regija 14. jul 202020:05 > 20:08
Izvor: REUTERS/Eva Plevier

Predsjednik Kosova Hashim Thaci završio je davanje iskaza, drugog dana procesa ispitivanja u Specijalizovanom tužilaštvu u Haagu, ali nije bilo nikakvih izjava za medije.

Thaci je u zgradu Tužilaštva ušao u 13 sati, a izašao oko 19, isto kao i prvoga dana. Danas, međutim, nije davao nikakve izjave medijima koji su čekali ispred. Pretpostavlja se da će saslušanje biti nastavljeno i sutra, ali za sada nema zvanične potvrde.

Do ispitivanja dolazi nakon što je 24. juna Tužilaštvo objavilo da je predalo na potvrđivanje Specijalizovanim većimaza optužnicu “sa deset tačaka kojima se Hashim Thaci, Kadri Veseli i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”.

Kosovski predsjednik u ponedjeljak po izlasku iz Tužilaštva kratko je medijima izjavio da je slušao razmjenu tehničkih pitanja između njegovog zastupnika Pierre-Richarda Prosprera i tužilaca, kao i početak ispitivanja tužilaca o Oslobodilačkoj vojsci Kosova.

Još uvijek nije poznato u kom svojstvu se Thaci ispituje, a praksa Tužilaštva je da se ne oglašava u vezi s procesom.

U optužnici koju je Specijalizovano tužilaštvo proslijedilo Specijalizovanim većima Kosova 24. aprila navodi se da Thaci, Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

REUTERS/Eva Plevier

Specijalizovana vijeća Kosova sa sjedištem u Haagu imaju rok od šest mjeseci za donošenje odluke o potvrđivanju ove optužnice.

Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova osnovani su u skladu sa međunarodnim sporazumom koji je ratifikovala Skupština Kosova, ustavnim amandmanom i Zakonom o Specijalizovanim vijećima i Specijalizovanom tužilaštvu Kosova. Oni su privremenog karaktera sa konkretnim mandatom i nadležnošću u postupku za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i druga krivična djela prema zakonima Kosova, koja su započeta ili izvršena na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine od građana Kosova ili Savezne Republike Jugoslavije, odnosno protiv njih.

Sjedište Specijalizovanih vijeća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova je u Haagu, Holandija. Osoblje je internacionalno, kao i sudije, specijalizovani tužilac i sekretar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad