Tači se vratio na Kosovo, pristalice ga dočekale povicima "OVK"

Regija 17. jul 202021:01 > 21:48
Izvor: Anadolija

Predsjednik Kosova Hašim Tači stigao je nešto poslije 20 sati na Kosovo preko graničnog prijelaza Vrbnica, gdje ga je po povratku sa saslušanja pred Haškim tribunalom dočekalo nekoliko stotina osoba.

Kosovski predsjednik je iz Haaga avionom doputovao u Tiranu, da bi poslije toga nastavio automobilom put ka Prištini, a na pijrelazu Vrbnica dočekale su ga pristalice koje su uzvikivale “OVK” i “Tači”. 

On je četiri dana zaredom saslušavan pred Specijalnim tužilaštvom zbog sumnji da je izvršio zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, za šta se tereti prema optužnici koja je predata sudiji prethodnog postupka u Haškom tribunalu.

Među onima koji su dočekali Tačija bili su i članovi Organizacije ratnih veterana OVK-a. 

“Predsjednik je bio u Haagu ne da brani sebe već borbu OVK-a. Vodili smo pravedan i čist rat. Mi smo od početka protiv Specijalnog suda. Tači je dobro branio zemlju i očekujemo da će optužnica biti odbačena”, rekao je potpredsjednik Organizacije veterana bivše OVK-a Nasim Haradinaj. 

Anadolija

Tači je na Facebooku objavio da će sutra govoriti o ispitivanju kojem je bio izložen tokom četiri dana saslušanja pred tužiocem u Haagu. 

“Upravo sam sletio u Tiranu, po povratku iz Haaga, i uveče ću stići na Kosovo. Sutra u 20 sati ću govoriti o posljednja četiri dana u Haagu. Želim vam lijep vikend. Uvjeravam vas da niko ne može da nam prepiše historiju“, napisao je Tači.

Tači i predsjednik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji su u predlogu optužnice, kako je 24 juna saopšteno iz Specijalnog tužilaštva, okrivljeni za izvršenje zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad