"Muslimani Hrvatske su najbolji ambasadori dobrih odnosa"

Regija 27. okt 202013:58 > 14:01
Izvor: Anadolija

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman sastao se u Islamskom centru s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftijom Azizom ef. Hasanovićem s kojim je razgovarao o odnosu države prema manjinskoj muslimanskoj zajednici.

Nakon sastanka u Islamskom centru ministar Gordan Grlić Radman i muftija Aziz ef. Hasanović odnose Mešihata Islamske zajednice Hrvatske i Ministarstva vanjskih i europskih poslova ocijenili su izuzetno dobrim.

Važna tema sastanka bio je projekt koji je realiziran u Islamskom centru u veljači ove godine tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a to je Međunarodna konferencija o ljudskom bratstvu, temelju mira i sigurnosti u svijetu, što je muftija Hasanović ocijenio jednim od najznačajnijih multireligijskih događanja koje se održalo pod pokroviteljstvom Vlade, Sabora i Predsjednice Republike Hrvatske.

Ministar Gordan Grlić Radman dodao je kako je ta konferencija, koja je okupila neke od najznačajnijih predstavnika svih religija, posebno predstavnike islamske zajednice iz cijeloga svijeta, ukazala na važnost tolerancije prema drugom i drugačijem u svakom demokratskom društvu.

„Upravo smo tada istaknuli kako je Hrvatska model države u Europi, možemo reći i u svijetu, kada je u pitanju tolerancija, sigurnost, poštivanje drugog i drugačijeg. Ova Vlada se trudi od samog početka osigurati takav pristup, kada je u pitanju odgoj i obrazovanje, da u Hrvatskoj nema mjesta za govor mržnje, ksenofobiju, radikalizam i dakako da ćemo raditi u okviru koordinacije sustava Domovinske sigurnosti na Zakonu o deradikalizaciji“, kazao je Grlić Radman.

„Muftija je govorio kako terorizam, mržnja, ksenofobija, ne poznaju niti vjeru niti naciju. Mislim da je to doprinos gdje dijelimo iste vrijednosti jer 63 tisuće muslimana, koliko ih živi u Republici Hrvatskoj, koji su građani Hrvatske, upravo jesu ambasadori koji mogu svjedočiti o tome kako je upravo Hrvatska sigurna zemlja, respektabilna u poštivanju ljudskih, nacionalnih, manjinskih i vjerskih prava“, poručio je Radman.

„Budući da Mešihat Islamske zajednice nazoči svugdje u svijetu po različitim pozivima i različitim osnovama, mislimo da je dio naše misije da brendiramo i promoviramo visoke standarde koje smo razvili ovdje u Republici Hrvatskoj i svakako je izmjena informacija o događanjima od velikog značaja“, izjavio je muftija Hasanović.

Naznačena je dobra suradnja Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova s Mešihatom i Islamskim centrom, institucijama koje je nedavno posjetio 21. naraštaj Diplomatske akademije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad