U hrvatskom saboru minuta šutnje za žrtve Srebrenice

Regija 10. jul 201510:49 > 11:26
Damjan Tadic / CROPIX

Hrvatski sabor u petak se minutom šutnje prisjetio srebreničke tragedije, u kojoj su pripadnici vojske Republike Srpske ubili više od 8.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti.

Predsjednik Sabora Josip Leko podsjetio je da se u subotu navršava 20 godina od tog zločina, koji je nazvao najtežim zločinom u Evropi od Drugoga svjetskog rata.

Naglasio je kako je to bio genocid nad Bošnjacima. “Strahovita ratna razaranja, suze i bol, gradovi po opsadom, odsječeni od ostatka svijeta, bez hrane, bez struje i smrt tada su već bili svakodnevica u ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini, no zločin u Srebrenici nadmašio je sva ratna stradanja. Oko 8.000 muškaraca i dječaka različite dobi ubijeni su s namjerom etničkog čišćenja tog područja, pred očima snaga UN-a kojima je dužnost bila da spriječe zločin”, naglasio je Leko.

Dodao je kako i danas, dva desetljeća nakon zločina, i dalje traje agonija porodica žrtava koje tragaju za nestalima.

O obljetnici Srebrenice govorio je i zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić, koji je osudio Rusiju zbog ulaganja veta na prijedlog rezolucije o Srebrenici koju je trebao donijeti UN.

Poručio je kako nikakav veto ne može zamagliti istinu. “Kamo sreće da je Rusija prije 20 godina intervenirala vetom kod gospodara rata”, poručio je.