Osuđivani neonacista odlučio da promijeni spol

Regija 23. jul 201517:55 > 19:49
Izvor: N1

N1 donosi eksluzivnu priču o Dolfu Pospišu, nekada osuđivanom članu neonacističke organizacije Nacionalni stroj, koji je odlučio da promijeni spol.

Taj čovjek se danas zove Dajana, prolazi kroz osjetljiv period uzimanja hormonske terapije i nada se skoroj promijeni spola.

Dolf Pospiš je zbog incidenata povezanih sa izazivanjem vjerske, rasne i nacionalne mržnje u zatvoru proveo više od tri godine.

Danas se zove Dajana i za N1 prvi put javno govori o svojoj transformaciji.

Ona kaže da je neonacizam njena ružna prošlost, i faza u koju je kao nesigurna tinejdžerka bježala jer nije mogla da prihvati sebe onakvu kakva jeste.

“Ja sam izmislila sve te likove, zbog svojih nezadovoljstava, frustracija i kompleksa. Ne postoji ni Dolf, ni Adolf, ni Rudolf. Postoji samo Dajana”, kaže ona.

Dajana tvrdi da je oduvijek znala da je žena, ali je zbog osude društva potiskivala svoju pravu prirodu, prikrivajući je ekstremima.

“Nije lako za objasniti. Povučeš se u sebe i mrziš to, i počne toliko da ti smeta da izgubiš sebe. Pravilo mi je haos u glavi, pogotovo u pubertetu – šta sad? Ja sam svjesna i osjećam se kako se osjećam, a šutim. Osjećam se kao žensko, a nemam kome da kažem, pogotovo prije deset ili više godina. Nemaš kome da kažeš, da se požališ, jer okolina je ovdje ortodoksna i tek tad nisu razumjeli”, priča Dajana.

Danas, Dajana uzima hormonsku terapiju i polako svoj fizički izgled prilagođava slici kako se osjeća. Hrabro korača ulicama Novog Sada, i nosi se sa svim neprijatnostima kojima biva svakodnevno izložena.

“Bilo je napada. Bilo je nekoliko puta napada, pesničenja, ali se ja borim i ne dam se. Ako sam ja već bila takva, da sam sebe mrzela, suzbijala osjećanja i ispoljavala neku takvu agresiju, mogu i sad da se okrenem i borim i za sebe, i za stav, i za to ko sam i šta sam”, poručuje Dajana.

Iako se oslobodila stega, paradoksalno, danas joj je daleko teže nego ranije. Naime, Dajana je beskućnica. Prijatelji su je se odrekli, a članovi porodice izbacivali iz stanova u kojima je živjela.

Zbog činjenice da nema trajno prebivalište, ne može da se prijavi za operaciju promjene spola, niti dovoljno novca za redovno uzimanje hormonske terapije. Ona danas traži posao, ali poslodavci joj zbog izgleda okreću leđa.

Priču o Dajani donosi Miodrag Sovilj: